Makroekonomisti očekuju nastavak rasta potrošnje

Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u četvrtak prvu procjenu prometa u trgovini na malo u travnju, a makroekonomisti očekuju nastavak rasta potrošnje već 20. mjesec zaredom, i to brži nego mjesec dana prije.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuju rast potrošnje u travnju za 3,7 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Njihove procjene rasta kreću se u rasponu od 2,7 do 4,5 posto.

Pokažu li se procjene točne, bio bi to brži rast nego u ožujku, kada je promet u trgovini na malo porastao 3,5 posto na godišnjoj razini.

Tako bi se nastavio rekordni trend pozitivnih kretanja, s obzirom da je pad potrošnje posljednji puta zabilježen u kolovozu 2014. godine.

Rast potrošnje 20 mjeseci zaredom nije zabilježen od kada DZS vodi te podatke.

“Povećanje zaposlenosti i probuđeni optimizam potrošača, uz i dalje realni rast plaća u deflatornom okruženju, rezultirat će nastavkom pozitivnih trendova u maloprodaji. Nešto raniji termin Uskrsa mogao bi tek ublažiti dinamiku rasta prometa”, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Rast plaća potiče potrošnju još od početka prošle godine, kada su uvedene porezne promjene na dohodak.

Prema podacima DZS-a, od siječnja do ožujka ove godine prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama iznosila je 5.673 kune, što je realno 3,4 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Uz to, u travnju je po prvi puta ove godine zabilježen rast zaposlenosti. Prema podacima DZS-a, broj zaposlenih u tom je mjesecu porastao za 1,3 posto ili oko 17.100 osoba u odnosu na ožujak.

Podaci o maloprodaji, koji će biti objavljeni danas, važni su jer će pokazati nastavlja li se rast potrošnje i na početku drugog tromjesečja.

S rastom od 3,1 posto osobna potrošnja bila je jedan od najvažnijih pokretača ubrzanja rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom tromjesečju na 2,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

You may also like