Makedonska vlada ulazi u projekt grčkog LNG-a

Zajednička izgradnja

Vlada Sjeverne Makedonije zadužila je kompaniju Elektrane Sjeverne Makedonije (ESM) da započne proces potpisivanja ugovora za realizaciju Memoranduma o razumijevanju potpisanog s tvrtkom Gastrade za projekt izgradnje terminala za ukapljeni prirodni plin u Aleksandropoliju u Grčkoj. Iz vlade je priopćeno da je to prvi korak prema ostvarenju strateškog cilja – energetske neovisnosti zemlje.

“Vlada je preko ESM-a započela proces rezervacije kapaciteta za ukapljeni prirodni plin u LNG terminalu u Aleksandropoliju čime će se povećati sigurnost opskrbe prirodnim plinom građana”, stoji u priopćenju vlade.

Povećat će se kapacitet opskrbe plinom u zemlji te utjecati na liberalizaciju tržišta, a time i na konkurentnost cijena.

“S obzirom na trenutačnu energetsku krizu u Europi i našoj zemlji, ovo je konkretan korak koji bi trebao dati rezultate u stabilizaciji opskrbe energijom u Sjevernoj Makedoniji”, poručili su iz vlade, prenose makedonski mediji.

Taj terminal proglašen je projektom od posebnog interesa Europske unije i za njega je Europska komisija odobrila potporu za učinkovitu integraciju s drugim važnim infrastrukturnim projektima prirodnog plina na regionalnom tržištu.

Memorandumom potpisanim u ožujku 2021. Sjeverna Makedonija je odlučila sudjelovati u investiciji u plinski terminal u Aleksandropoliju sa 10 posto udjela, u vrijednosti od 370 milijuna eura, a koju će podržati EU.

Također će sudjelovati sa 25 posto u gradnji elektrane na prirodni plin u Aleksandropoliju, a procijenjena vrijednost investicije veća je od 380 milijuna eura.

Krajem prošle godine vlada je završila finanijsku konstrukciju 57,8 milijuna eura vrijednog projekta za izgradnju interkonektivnog plinovoda od Negotina do granice s Grčkom.

You may also like