Makedonska oporba bojkotirat će prijevremene izbore

Makedonska oporba najavila je da će bojkotirati prijevremene izbore predviđene za travanj, koji su sazvani u skladu sa sporazumom postignutim uz posredništvo EU-a u svrhu smirivanja potencijalno opasne političke krize.

Oporbena Socijaldemokratska unija (SDSM) priopćila je u srijedu navečer da je premijer Nikola Gruevski odbio provesti reforme koje bi osigurale poštene izbore. “Makedoniji ne treba još neregularnih izbora”, navodi SDSM u priopćenju. Taj potez ugrožava sporazume postignute uz posredništvo EU-a prošle godine među SDSM-om, VMRO-m Nikole Gruevskog i dvije glavne etničke albanske stranke.

Oni su trebali dovesti do izbora 24. travnja, dvije godine ranije. Izbori bi trebali iznjedriti vjerodostojnu vladu i okončati SDSM-ov bojkot parlamenta koji je počeo u noći posljednjih izbora u ožujku 2014. SDSM je tvrdio da je pobjeda VMRO-a i Gruevskog, koji je na vlasti od 2006., namještana kroz kontrolu medija, gospodarstva i izbornih vlasti. Sada tvrdi da se izbori predviđeni za travanj moraju odgoditi kako bi se se očistio registar birača od tisuća umrlih ljudi i donijelo još mjera za osiguravanje poštenih izbora. “Pošteni, regularni i demokratski izbori su imperativ – datum njihovog održavanja nije”, navodi SDSM.

Međutim, Gruevski i VMRO već su sve pripremili za izbore – on je podnio ostvaku prošli tjedan i zamijenio ga je bliski saveznik Emil Dimitriev, a parlament će biti raspušten 24. veljače. SDSM, koji se vratio u parlament nakon sporazuma postignutih uz posredništvo EU-a, ponovno je krenuo u bojkot i nije sudjelovao u glasovanju o vršitelju dužnosti premijera i raspuštanju parlamenta.

You may also like

0 comments