Makedonija razmišlja o gradnji zida po uzoru na Mađarsku

Makedonija razmišlja o gradnji zida po uzoru na Mađarsku kako bi zaustavila val izbjeglica s juga, rekao je makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Popovski.

U intervjuu za mađarski poslovni tjednik Figyelo koji je izašao u četvrtak, on je kazao da će Makedonija vjerojatno trebati neku vrstu fizičke zaštite, iako to neće biti dugoročno rješenje. “Ali, ako ozbiljno shvatimo ono što Europa od nas traži, i mi ćemo ga trebati. Ili vojnike ili zid ili kombinaciju oboje”, kaže Poposki.

Poposki je kazao da Makedonija čini sve što je u njezinoj moći kako bi registrirala sve migrante. Međutim, kad zemlja pokuša ispuniti ono što se od nje traži od strane partnera iz EU-a, kako je rekao ministar, “pokušamo kontrolirati granicu i zaustaviti ljude, odmah nailazimo na negativnu međunarodnu reakciju”. Zapadnoeuropske zemlje poput Francuske i Njemačke kritizirale su mađarsku izgradnju zida uz granicu sa Srbijom.

Makedonija je u ponedjeljak zabilježila rekordan priljev sirijskih izbjeglica, njih 7.000 koji su prešli njezinu granicu u jednom danu.

You may also like

0 comments