Makedonija lobira za TANAP

Skopje – Makedonski ministar ekonomije Bekim Neziri razgovarat će sa turskim ministrom energetike Tanerom Iildizom o ulasku Makedonije u projekt Transanadolski plinovod.

Sastanak će se održati tijekom svečanosti  postavljanja kamena temeljca za TANAP u provinciji Kars, blizu tursko-gruzijske granice. Svečanost u povodu  početka izgradnje plinovoda odvija se pod pokroviteljstvom predsjednika Turske, Gruzije i Azarbejdžana, Erdogana,  Markvelašvilija i Alijeva. Zajednički je to projekt Turske i Azarbejdžana, koji prolazi kroz Azarbejdžan, Gruziju i Tursku do granice sa Grčkom, gdje se razdvaja nadva kraka.

Jedan krak ide prema sjeveru, kroz Bugarsku i Rumunjsku, a drugi prolazi kroz Grčku i Albaniju do Trans-jadranskog plinovoda (TAP), pa ispod Jadranskog mora u Italiju. Godišnje bi trebao transportirati 16 milijardi prostornih metara plina iz azarbajdžanskog dijelu Kaspijskog jezera do turske granice s Bugarskom i Grčkom. Preliminarni trošak projekta procjenjen je na 10 do 11 milijardi dolara. Projekt službeno započinje 17. ožujka, dok se građevinski radovi očekuju u travnju. Završetak je planiran za kraj 2018. a prve pošiljke plina  trebale bi krenuti prema Europi 2019. godine. Balkanske države se nadaju kako će se moći priključiti.

Hrvatska, Crna Gora i Bosna podržavaju TAP, jer planiraju  graditi Jonsko-jadranski plinovod koji bi se priključio na TAP u albanskom gradu Fieru, čime bi se smanjila njihova ovisnostost ruskom plinu