Home Ekonomija Majka svih reformi i privlačenja investicija je reforma zemljišnih knjiga

Majka svih reformi i privlačenja investicija je reforma zemljišnih knjiga

by Agencije

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević predstavio je u ponedjeljak dijelove Nacionalnog programa reformi za koje je nadležno njegove Ministarstvo, usvojen na prošloj sjednici Vlade, a od kojih je najvažnija reforma objedinjavanja katastra i zemljišne knjige – koju je nazvao “reformom stoljeća”.

“Konačni cilj reforme je da se Državna geodetska uprava i Zemljišna knjiga unutar Ministarstva pravosuđa ukinu i da se formira Državna uprava za nekretnine koja će sve te podatke objediniti”, istaknuo je Kuščević na brifingu za novinare.

To će biti prva faza, nakon koje će slijediti rad na tim podacima, a to znači nove katastarske izmjere, digitalizacija, vektorizacija, odnosno dizanje razine kvalitete tih geoprostornih podataka. Rok za potpunu transformaciju je 31. prosinac 2020. godine. “Moj konačni cilj je da onaj povijesni događaj – kada je car Franjo Josip izmjerio svoju monarhiju prije 150 i više godina, na čijim se podlogama i danas temelji najveći dio i prostornog planiranja i vlasničkih odnosa i svega u Republici Hrvatskoj – da te mape konačno odu u muzej, na zidove, i studentima na proučavanje; a da se kompletno hrvatsko i planiranje i baratanje prostornim podatcima i vlasničkim odnosima temelji upravo na tim novim, modernim podatcima koji su primjereni 21. stoljeću”, istaknuo je Kuščević.

Izvijestio je da su ubrzali provođenje objedinjavanja zemljišne knjige i katastra te da su ih u travnju “spojili” za Šibenik, Dubrovnik i dio Splitsko-dalmatinske županije. Ministar Kušćević izrazio je zadovoljstvo i zahvalio ministru pravosuđa Anti Šprlji koji je u uskoj suradnji i koordinaciji s Ministarstvom graditeljstva prepoznao vrijednost tog projekta, podržao ga i obvezao se napraviti izmjene onih zakonodavnih akata koje pripadaju njegovom resoru.

Povezani podaci Zemljišnih knjiga i Katastra posebno su važni kod Brownfield investicija (kupnja ili preuzimanje postojećih postrojenja i poduzeća u svrhu pokretanja novog proizvoda ili nove proizvodne djelatnosti), rekao je Kuščević.

Jer, naglasio je teško je staviti u funkciju nekretninu o kojoj se nema podatke i time. Ova je mjera važna i da se državna imovina, državne nekretnine što prije i kvalitetnije stave u funkciju kako bi doprinjele svekolikom gospodarskom rastu Hrvatske.

Ministar Kušćević govorio je i o Informacijskom sustavu prostornog uređenja – ISPU sustavu. Kako je istaknuo, to je rad na svim postojećim modulima ISPU sustava (e-dozvola, e-inspekcija, e-nekretnine), te izradi novih sustava. U konačnici krajnji cilj je da u Hrvatskoj imamo posloženo sve u novu mapu, nove izmjere kada bacimo karte Franje Josipa u muzeje, preklopljene sa svim mogućim podatcima, dakle i podatcima županijskih planova, gradskih planova, općinskih planova, urbanističkih planova, svih izmjena i dopuna tih planova, zaštićena područja, područja pod posebnim režimima. Tada će se znati je li se za neku nekretninu vodi inspekcijski postupak, je li u tijeku neka procedura sa zemljištem. “Tako da u svakom trenutku i građevinska inspekcija i bilo tko, tko se bavi tim podacima, bilo to osoba koja izdaje lokacijsku i građevinsku dozvolu, bilo arhitekt koji radi projektiranje za tu nekretninu, bilo sam vlasnik, u svakom trenutku čak s GPS-om dođe na nekretninu, locira nekretninu i automatski izvlači sve podatke za tu nekretninu, u kojem je statusu, što se događa na toj nekretnini”, objasnio je Kuščević.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja je usvojeni program reformskih mjera Vlade RH ocijenio kao vrlo ambiciozan, koji pred cjelokupnu Vladu stavlja ozbiljne zadaće i poslove. “Ako taj program bude pozitivno ocijenjen i prihvaćen od Europske komisije, Republika Hrvatska konačno možda i po prvi put u posljednjih nekoliko godina ili desetljaća ima jasno zacrtan pravac u kojem želi ići”, istaknuo je Kuščević.

Dodao je kako popis reformskih mjera nije samo popis želja što žele napraviti, već je jasno preciziran po koracima, dinamici te će se pratiti. “Ako ga na vrijeme izvršimo, to je sasvim sigurno preokret za Hrvatsku i doprinijeti će boljem životu građana i Republici Hrvatskoj”, istaknuo je.

Najavio je i da će danas raspisati natječaj za pomoć gradovima i općinama za poticanje razvoja komunalne infrastrukture. Programom je osiguran 21 milijun kuna, što je znatno više nego prošle godine kada je to bilo samo pet milijuna kuna, za pomoć jedinicama lokalne samouprave u realizaciji njihovih projekata, rekao je.

Ministar Kušćević pozvao je sve gradonačelnike, načelnike i župane da prate internetske stranice Ministarstva graditeljstva te apliciraju kako bi im i na taj način pomogli podizanju komunalnog i društvenog standarda.

Related Posts