Majetić: Ovakav rast bio bi dobar ako ostane cijelu godinu

Reakcija iz HUP-a
Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić izjavio je u srijedu da stopa rasta BDP-a od 3,9 posto predstavlja brojku koja može garantirati da će se hrvatsko gospodarstvo pomicati brže, bolje i više.

“Takav rast je nešto što bismo htjeli da se zadrži kroz čitavu godinu, to su brojke koje bi bilo idealno zadržati i povećati. To su već brojke koje mogu garantirati da ćemo se pomicati u gospodarstvu malo brže, bolje i malo više”, kazao je Davor Majetić.

Iza toga rasta, naveo je, prije svega su investicije i rast potrošnje. Rast potrošnje je očito pokazatelj dizanja plaća koje su se dešavale prošle godine i nastavile u ovoj godini, rekao je Majetić. “Ljudima raste prosječna plaća. Najniže plaće su se najviše povećavale i efekt takve politike, i države koja je pomogla svojim reformama, te politike poslodavaca koji su sve te uštede koje je država omogućila pretočili u plaće, vidi se i u rastu BDP-a”, ocijenio je Majetić.

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u prvom tromjesečju ove godine za 3,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je najbrži rast od kraja 2007. godine, a ponajviše se zahvaljuje rastu investicija i osobne potrošnje, objavio je u srijedu Državni zavod za statistiku (DZS).

To je već 19. tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to znatno brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo poraslo 2,3 posto na godišnjoj razini. Rast od 3,9 posto najveći je još od četvrtog tromjesečja 2007. godine, kada je BDP porastao po stopi od 4,2 posto.

You may also like