Maja Seršić: Abraham je ispravno postupio

Ostavku Ronnyja Abrahama na mjesto slovenskog arbitra u sporu s Hrvatskom za direktno.hr prokomentirala je bivša hrvatska zastupnica pred Arbitražnim sudom Maja Seršić s Katedre za međunarodno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

“Mislim da je g. Ronny Abraham ispravno postupio. Time je pokazao da su mu motivi zaista bili oni koje i navodi – da svojom osobom jamči nepristrano postupanje u eventualnom nastavku postupka. No, osobnim uvidom u cijeli slučaj i ponukan hrvatskim stavom da ne želi nastavak postupka, dao je ostavku. Ostaje (slabašna?) nada da tako postupe i preostali arbitri. No, iz teksta današnjeg priopćenja za tisak s njihove web stranice izgleda kao da se farsa nastavlja”, poručila nam je prof. Maja Seršić.

Podsjetimo, Arbitražni sud u Haagu objavio je i da je drugi slovenski arbitar Ronny Abraham podnio ostavku. Podsjetimo, Abraham je bio zamjena za Jerneja Sekoleca koji je također dao ostavku nakon afere u kojoj se pokazalo da su Slovenci nelegalno unosili dokaze i pokušali lobirati na sud.

Hrvatska je pismom 31. srpnja obavijestila sud da ne može nastaviti proces arbitraže, temeljem Bečke konvencije, priopćio je sud.

Nastavno na to, Abraham je ostavku dao u utorak. Kako je objasnio sudu, isprva je pristao na imenovanje u nadi da će ono “ponovno uspostaviti povjerenje između stranaka i suda i omogućiti da se postupak normalno nastavi, s pristankom obje strane”. Shvativši da “trenutačna situacija ne može zadovoljiti te uvjete”, Abraham je smatrao da njegova funkcija kao arbitra više “nije prikladna” u ovom postupku.

Kako objašnjava Sud, Vlada Slovenija u roku od 15 dana mora naći zamjenu za Abrahama. To znači da će Slovenija morati imenovati trećeg arbitra u sporu s Hrvatskom. Slovenija je pozvana i dati svoje mišljenje na hrvatsko pismo o prekidu procesa arbitraže.

You may also like