Maersk povećava prijevoz tereta unatoč regulacijama

Danski brodar A.P. Moeller-Maersk, najveći kontejnerski prijevoznik u brodskom prijevozu u svijetu, uskoro će naručiti 10 “mega” brodova za prijevoz kontejnera, unatoč pritiscima na vozarine zbog prekomjernih kapaciteta u sektoru, izvijestili su mediji.

Narudžbu vrijednu više od 1,5 milijardi dolara (1,34 mlrd. eura) dobit će južnokorejski Daewoo, a “bit će objavljena idućih tjedana, uz početak isporuka u 2017. godini”, objavio je u ponedjeljak Wall Street Journal, pozivajući se na dobro upućene izvore. ‘Mega’ brodovi kapaciteta većeg od 18 tisuća kontejnera vjerojatno će prometovati na rutama između Europe i Azije, kaže se u izvješću.

U Maersku očekuju da će globalni rast kontejnerskog prijevoza iznositi između tri i pet posto u ovoj godini, u usporedbi sa četiri posto u 2014. Analitičari u anketi Wall Street Journala predviđaju godišnji rast kapaciteta na globalnoj razini od oko osam posto.Maersk Line, član danske grupe, uspješnije je poslovao od ostalih kompanija u tom sektoru, pogođenih prekomjernim kapacitetima nakon financijske krize. Zahvaljujući “aktivnom upravljanju kapacitetima” minimiziran je utjecaj niskih i promjenjivih vozarina, istaknula je kompanija u veljači u izvješću o godišnjim poslovnim rezultatima, podsjeća AFP.

Danska grupa lani je sklopila partnerstvo sa švicarsko-talijanskim MSC-om, po uzoru na slične sporazume u zrakoplovnom sektoru koji kompanijama omogućuju prijevoz tereta prijevoznim sredstvima partnerskih tvrtki.