Maduro odbacuje ultimatum, neće raspisati izbore

Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro odbacio je u nedjelju ultimatum više europskih zemalja o organizaciji novih predsjedničkih izbora.
U razgovoru za španjolsku televiziju La Sexta, Maduro je rekao da neće popustiti pod pritiscima onih koji žele njegov odlazak i podupiru njegovog protivnika, Juana Guaidoa. Španjolska, Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Nizozemska, Portugal i Austrija zatražile su da Maduro sazove prijevremene izbore, rekavši da će u suprotnom priznati Guaidoa za predsjednika Venezuele.

“Zbog čega bi Europska unija govorila jednoj zemlji koja je već organizirala izbore da ponovi predsjedničke izbore, zato jer nisu pobijedili njezini saveznici s desnice”, upitao je Maduro koji je za španjolsku televiziju intervju dao iz Caracasa.

On smatra da je dobra inicijativa ona o međunarodnoj kontaktnoj skupini u kojoj bi bili EU i zemlje Latinske Amerike poput Urugvaja i Meksika, a koja bi se trebala sastati u četvrtak u Montevideu. “Ja podupirem tu konferenciju.. smatram da će ta inicijativa omogućiti da se sjedne za pregovarački stol, da je dobra za dijalog među građanima Venezuele, da se izglade naše nesuglasice, sastavi plan i da se riješe problemi Venezuele”, ocijenio je.

Nekoliko sati prije isteka ultimatuma, u Ottawi bi se u ponedjeljak trebao održati sastanak ministara vanjskih poslova Skupine iz Lime, u kojoj se nalaze Kanada i desetak latinoameričkih zemalja. Sastanku bi se trebali priključiti i neki drugi sudionici, kaže se u priopćenju kanadskog ministarstva vanjskih poslova. Američki državni tajnik Mike Pompeo trebao bi sudjelovati putem video veze, a i Europska unija dat će svoj doprinos.

U nedjelju je kanadski premijer Justin Trudeau razgovarao telefonski s Guaidoom te su oni pozvali na organizaciju “slobodnih i poštenih” predsjedničkih izbora i potvrditi da Maduro nema legitimitet. Ako Maduro ne organizira predsjedničke izbore, upozorila je u nedjelju francuska ministrica za europske poslove Nathalie Loiseau, “smatrat ćemo da Guaido ima legitimitet da ih organizira umjesto njega i smatrat ćemo ga privremenim predsjednikom do legitimnih izbora”.

Neke zemlje, poput SAD-a, Kanade i brojnih zemalja Latinske Amerike, već su priznale Guaidoa za predsjednika Venezuele. Maduro ima potporu Rusije, Kine, Sjeverne Koreje i Turske, te optužuje SAD da stoje iza državnog udara.

Francuska je pojačala pritisak na venezuelskog predsjednika Nicolasa Madura u ponedjeljak, naglasivši da samoproglašeni predsjednik Juan Guaido ima pravo organizirati nove predsjedničke izbore.

“Guaido ima sposobnost i zakonitost da organizira nove izbore”, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian za radio France Inter. Očekuje se da će nekoliko europskih država od ponedjeljka početi priznavati Guaidoa za predsjednika, nakon osmodnevnog roka koji je dan prošlog vikenda Maduru da sazove nove izbore.

Španjolska, Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Nizozemska, Portugal i Austrija zatražile su da Maduro sazove prijevremene izbore, rekavši da će u suprotnom priznati Guaidoa za predsjednika Venezuele. Maduro je u nedjelju odbacio ultimatum rekavši da neće popustiti pod pritiscima onih koji žele njegov odlazak i podupiru njegovog protivnika, Juana Guaidoa. Španjolski premijer Pedro Sanchez trebao bi dati službenu izjavu u ponedjeljak, kada se očekuje da će priznati Juana Guaidoa za predsjednika.

Venezuelski socijalistički vođa, koji je optužen da je vodio tu zemlju članicu OPEC-a kao diktator koji je uništio ekonomiju, rekao je da europska vladajuća elita podilazi američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i njegovim planovima. Le Drian je rekao kako će se Francuska savjetovati s europskim partnerima oko Venezuele te da je imperativ da se sukob završi bez građanskog rata, u miru.

Sjedinjene Države, Kanada i nekoliko latinoameričkih država priznali su Guaidoa za novog predsjednika. Maduro, za čije je vladavine došlo do ekonomske propasti Venezuele i egzodusa milijuna građana, ima podršku Rusije, Kine i Turske.

You may also like

0 comments