Maduro: Kriza ne postoji, ona je plod desničarske kampanje

Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro pozvao je sunarodnjake da se vrate iz inozemstva ne bi li zaustavio egzodus za koji optužuje “desničarsku kampanju” i koji prerasta u regionalnu krizu dok brazilska vojska mobilizira vojsku na granici s Venezuelom.
“Kažem Venezuelcima (…) koji ne žele biti ekonomski robovi: nemojte više prati zahode u inozemstvu i vratite se u domovinu!”, pozvao je u utorak Nicolas Maduro dok je potpisivao naftne ugovore, što su prenosili radio i televizija.

Bježeći od siromaštva, hiperinflacije i nestašice hrane, stotine tisuća Venezuelaca odlaze u susjedne zemlje kao što su Brazil, Kolumbija, Ekvador, Peru i Čile, zbog čega se to područje, nepripremljeno za takav priljev, našlo pod pritiskom.

Po podatcima UN-a, od 2,3 milijuna Venezuelaca koji žive izvan zemlje, više od 1,6 milijuna otišlo je nakon 2015. Venezuela ima 30,6 milijuna stanovnika. Oko 90 posto izbjeglih sklonilo se u zemlje regije. Brazilski predsjednik Michel Temer je rekao na televiziji da je situacija s migrantima “tragična” i da “prijeti ravnoteži gotovo čitavog kontinenta”. Brazil je dosad primio oko 60.000 izbjeglica a Peru, koji očekuje do pola milijuna ljudi, ovih je dana ograničio njihov pristup svom teritoriju.

You may also like

0 comments