Maduro i Putin bez dogovora o smanjenju proizvodnje nafte

Rusija i Venezuela moraju udružiti napore kako bi cijene nafte porasle, rekao je predsjednik Vladimir Putin venezuelskom kolegi Nicolasu Maduru u četvrtak no odbio je navesti neke konkretne poteze prema tom cilju, uključivo smanjenje proizvodnje.

Rusija i Venezuela veliki su proizvođači nafte i njihova gospodarstva snažno ovise o prihodima od te sirovine čija se cijena gotovo prepolovila od lani zbog velike ponude i odluke zemalja članica OPEC-a da ne smanje proizvodnju. “Obje strane rekle su na sastanku da nestabilne cijene nafte nisu u interesu dviju zemalja i da naravno, trebaju udružiti napore kako bi olakšale porast cijena nafte”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nakon sastanka Putina i Madura u Pekingu. “Međutim, predsjednik Putin upozorio je na činjenicu da se ne mogu vući izravni potezi, jer je to tržišni proces”, rekao je Peskov.

Rusija i Venezuela sposobne su stabilizirati cijene nafte, rekao je Maduro koji je u Pekingu razgovarao s Putinom nakon vojne parade u povodu 70 godina završetka Drugog svjetskog rata u Aziji. Moskva je dosad odbijala smanjivati proizvodnju. Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) lani su odlučile dopustiti pad cijena nafte iz više razloga, no Venezuela kojoj kronično nedostaje gotovine, želi rast cijena i sklapanje novog sporazuma između OPEC-a i zemalja izvoznica nafte koje nisu članice OPEC-a.

Rusija, koja nije članica OPEC-a, želi zadržati visoku proizvodnju zbog zaštite svog tržišnog udjela. Ako bi Rusija smanjila proizvodnju nafte izgubila bi prihode, a oni su nužno potrebni za punjenje ruskog proračuna.

You may also like