Madrid ne misli blokirati moguću neovisnost Škotske

Španjolska, koja je u zavadi s Britanijom zbog Gibraltara, ublažila je svoje protivljenje neovisnoj Škotskoj u EU-u, uz objašnjenje da ne kani blokirati takav potez, barem u početku.

Političku težnju Škotske za neovisnošću, oživljenu nakon odluke Velike Britanije da napusti EU, Španjolska smatra kontroverznom zbog pokreta za neovisnošću Katalonije, sličnom situacijom s kojom je ta zemlja suočena. Madrid se već dugo smatra velikom preprekom neovisnosti Škotske koja bi se nakon Brexita pridružila EU-u. No španjolski ministar vanjskih poslova Alfonso Dastis u subotu je za El Pais izjavio kako “bar u početku”, Španjolska “ne bi blokirala takvu odluku”.

Dodao je da će Škotska morati napustiti EU zajedno s Britanijom te da će se “nakon toga vidjeti kako dalje”. Istaknuo je da službeni Madrid ne gleda blakonaklono na fragmentiranje Europe. Njegove izjave uslijedile su tjedan dana nakon što je između Londona i Madrida došlo do tenzija zbog pitanja Gibraltara, britanskoga teritorija na južnoj španjolskoj obali. Europska unija smatra da se, nakon Brexita, bez odobrenja Madrida ne može ostvariti nikakav dogovor između EU-a i Britanije koji se odnosi na Gibraltar.

You may also like

0 comments