Mađarska, zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri

Koncert Zbora Purcell i Orkestra Orfej, pod ravnanjem mađarskog dirigenta Gyorgyja Vashegyija, otvorit će 22. rujna u varaždinskoj katedrali Varaždinske barokne večeri, na kojima će se posebna pozornost dati mađarskim glazbenim umjetnicima, s obzirom da je ta zemlja ovogodišnji partner festivala.
Program festivala, kao i planove za ostala kulturna događanja u organizaciji Mađarskog instituta u Zagrebu u narednom razdoblju predstavio je u srijedu na konferenciji za novinare ravnatelj tog instituta Dinko Šokčević. Po njegovim riječima, s ciljem snažnijeg kulturnog povezivanja i suradnje dviju susjednih država taj najveći festival rane glazbe u Europi u ozračju partnerstva s Mađarskom ne donosi samo glazbene poslastice ljubiteljima barokne glazbe.

Obuhvaća brojne druge sadržaje, dane barokne kuhinje, brojne promocije knjiga, notnih zapisa, nosača zvuka, edukacijske programe za učenike, znanstvene skupove, promocije mađarskih gradova Szombathelya i Zalaegerszega.

Za večer svečanog otvorenja festivala, koji godišnje posjeti oko deset tisuća ljudi, ulaznice su već rasprodane, a do 2. listopada održat će se još 17 koncerata u Varaždinu i Trakošćanu te njih petnaestak u drugim gradovima i mjestima.

Dan nakon otvorenja u dvorcu Trakošćan nastupit će jedan od najpoznatijih svjetskih orguljaša, Xaver Varnus i njegov kolega Balazs Barnkkopf, koji će s glumcima varaždinskog HNK održati glazbeno-književnu večer “J.S. Bach i Janos Pilinszky – Čovjek je ovdje nedostatan za ljubav”.

Od mađarskih glazbenika festival će ugostitit, među ostalim, budimpeštanski Ansambl Marquise, koji glazbu prezentira u baroknim kostimima, Panonska filharmonija iz Pečuha koji je postao prošlog desetljeća glavni umjetnički ansambl u Mađarskoj, Barokni puhački ansambl Sonatores Pannoniae, mađarski lutnjist Istvan Konya, Barokni orkestar Savaria, ansambl Musica Profana.

Program uz mađarsko predsjedavanje Višegradskom skupinom

“Naš program će biti vrlo bogat u ovoj sezoni, počevši od koncerta Kvarteta Kalmana Olaha, svjetski poznatog jazz pijanista 4. listopada u Mađarskom institutu”, kojim se označava mađarsko predsjedavanje Višegradskom skupinom”, najavio je Šokčević.

Olah se rodio 1970. u Budimpešti, u romskoj obitelji, klavir je počeo svirati sa sedam godina, a skladati sa 17. Završio je studij na odsjeku za jazz na Konzervatoriju Bela Bartok i Muzičkoj akademiji Franz Liszt, a svjetsku reputaciju stekao je kao umjetnik koji vješto kombinira elemente jazza, folklorne glazbe i suvremene klasične glazbe.

Završetak mađarskog predsjedavanja Višegradskom skupinom obillježit će koncert Mađarskog državnog narodnog ansambla i Ansambl narodnih pjesama i plesova LADO 29. svibnja iduće godine u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Za listopad ove godine se priprema manifestacija Dani mađarske kulture – u Dubrovniku, 11. i 12. listopada, te u Trogiru, 13. listopada, u okviru koje će se održati izložba o hrvatskom medijskom odjeku mađarske revolucije i borbe za slobodu 1956. godine, književna večer na kojoj će se predstaviti prvi hrvatski prijevod knjige mađarskog pjesnika Janosa Pilinszkog i drugo.

Do kraja godine održat će se i fotografska izložba nacionalnog parka Gemenc na Dunavu, organizirati koncerti za djecu, te obilježiti Advent u Zagrebačkoj katedrali koncertom mađarske grupe Holddalanap.

Šokčević je najavio i da se radi na organizaciji izložbe velikog mađarskog slikara Jozsefa Rippl-Ronaia, koja će se održati u ožujku iduće godine u Modernoj galeriji

Za 2018. je najavljeno i obilježavanja događanja iz hrvatske i mađarske povijesti – 150. obljetnica Hrvatsko-ugarske nagodbe i stota obljetnica raspada Austro-Ugarske, u povodu kojih će se u studenom organizirati veliki znanstveni skup, a u istom mjesecu, u suradnji sa Židovskom vjerskom zajednicom Bet Israel, održat će se znanstveni simpozij na temu židovsko-mađarskih odnosa i povijest Židova u Mađarskoj

You may also like