Mađarska želi smanjiti PDV na internetske usluge

Mađarska vlada ne odustaje od smanjenja stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) na internetske usluge početkom iduće godine unatoč upozorenju Bruxellesa da bi taj potez bio preuranjen, izvijestili su u utorak mađarski mediji.

Vlada planira sniziti stopu PDV-a na internetske usluge sa sadašnjih 27 na 18 posto počevši od siječnja iduće godine, podsjeća mađarski poslovni list Vilaggazdasag.

U srpanjskom pismu mađarskom ministru gospodarstva Mihalyju Vargi europski povjerenik za ekonomske i financijske poslove Pierre Moscovici podupro je nastojanja vlade u Budimpešti da potakne digitalizaciju budući da se ti planovi podudaraju s nastojanjima Europske komisije da uspostavi jedinstveno tržište digitalnih usluga.

Upravo zato po tumačenju mađarskog lista Budimpešta planira sniziti stopu PDV-a na internetske usluge. Europski povjerenik upozorio je ipak Budimpeštu kako prema aktualnim europskim propisima internetske usluge ne spadaju među proizvode na koje zemlje EU mogu uvesti povlaštenu stopu PDV-a.

Europska komisija želi izmijeniti tu direktivu i kreirati fleksibilnije propise ali te bi izmjene mogle biti uvedene kasnije nego što se planiralo, upozorio je europski povjerenik.

Trenutno nije moguće utvrditi kako mađarska vlada planira realizirati svoj plan o nižoj stopi PDV-a u slučaju da EK odgodi izmjenu propisa, napominju mađarski mediji.e mađarski list.

You may also like