Mađarska traži 3 tisuće lovaca na migrante

Mađarska policija objavila je oglas u kojemu traži 3000 “graničnih lovaca” koji će poslužiti kao pojačanje za 10.000 policajaca i vojnika koji već patroliraju duž 175 km bodljikave ograde podignute duž granice, onemogućujući na taj način ulazak migrantima u zemlju, piše BBC.

Novi “čuvari granica” će, poput aktualnih policajaca nositi pištolje s bojevim streljivom, kao i papar sprej, palice, lisičine i zaštitnu opremu. S radom će započeti u svibnju nakon šestomjesečne obuke. BBC ističe da je broj migranata koji stižu na južnu mađarsku granicu prema Srbiji stagnirao na manje od 200 osoba dnevno.

Jedan od uvjeta za dobivanje posla “graničnog lovca” je napunjenih osamnaest godina, fizička spremnost te prolaz psihološkog testa, rekao je za mđarsku državnu televiziju policijski dužnosnik Zsolt Pozsgai. Njihova mjesečna plaća tijekom prva dva mjeseca iznosit će 50.000 forinti ili nešto više od 3 i pol tisuće kuna, a svaki idući mjesec 220.300 forinti.

Mađarska je usred masovne promidžbene kampanje koju je pokrenula desno orijentirana vlada premijera Viktora Orbana prije održavanja referenduma 2. listopada. Birači su pozvani da se usprotive prijedlogu Europske komisije o poštenijem preseljenju 160.000 izbjeglica na svih 28 zemalja članica EU-a. Mađarske vlasti tranutačno u zemlju kroz “tranzitne zone” dnevno puštaju samo 30 migranata.

You may also like