Mađarska stabilna, omjer ekonomske suradnje 0.4 posto

Mađarska vlada pomno prati stanje na tržištima obveznica i valuta s obzirom na aktualna zbivanja u Grčkoj i spremna je po potrebi intervenirati, kazao je u ponedjeljak ministar gospodarstva, dok su zadužene južnoeuropske zemlje, uključujući Italiju, Španjolsku i Portugal, svjedočile snažnom rastu troškova zaduživanja. Kontrola protoka kapitala u Grčkoj, uvedena radi stabilizacije financijskog sustava, zasad tek u ograničenoj mjeri utječe na mađarsku forintu i tržište obveznica, kazao je u ponedjeljak novinarima ministar gospodarstva Mihaly Varga.

Grčka čini svega 0,4 posto mađarske vanjske trgovine, u Mađarskoj nema velikih grčkih banaka a mađarske su javne financije puno stabilnije nego što su bile prije pet do 10 godina, naglasio je Varga, komentiratjući mogući utjecaj na Mađarsku grčke odluke o kapitalnim kontrolama. Dodao je da su financijska tržišta najvećim dijelom uračunala u cijene takav razvoj situacije u Grčkoj, uz napomenu da, premda je moguć određen rast prinosa, službena Budimpešta ne očekuje drastična kretanja. Vlada ipak prati kretanja na tržištima valuta i obveznica i bit će spremna reagirati bude li intenzitet tih kretanja to opravdavao, poručio je mađarski ministar, ne želeći ulaziti u detalje.

Mađarski poslovni portal Portfolio.hu piše da su vijesti iz Grčke očekivano potaknule ulagače da potraže sigurne luke za imovinu. Čini se da su dobitnici u takvoj situaciji državne obveznice Njemačke i SAD-a, dok su prinosi na dug zemalja na periferiji eurozone porasli u ponedjeljak zbog efekta prelijevanja neizvjesnosti iz Grčke na ostale zemlje u regiji. To je loša vijest i za mađarsko tržište, primjećuje Portfolio.hu, pozivajući se na bilješke analitičara Societe Generalea od prije nekoliko tjedana, jer su mađarske državne obveznice u uskoj korelaciji sa španjolskim i talijanskim dužničkim instrumentima.

Troškovi zaduživanja Italije, Španjolske i Portugala snažno su porasli u ponedjeljak, odmah po otvaranju međunarodnih tržišta obveznica, izvijestili su mediji. Oko podneva prinosi na 10-godišnje španjolske i talijanske državne obveznice bili su u plusu 0,2 postotnog boda u odnosu na zatvaranje tržišta u petak i iznosili su 2,72 odnosno 2,36 posto. Poskočili su i prinosi na portugalske obveznice, za 0,3 postotnog boda, na 3,05 posto. Istodobno su prinosi na 10-godišnje njemačke državne obveznice, koje ulagači smatraju sigurnim utočištem za kapital, kliznuli 0,12 postotnog boda, na 0,80 posto.

Unatoč tome, španjolski ministar gospodarstva Luis de Guindos odbacio je u ponedjeljak ocjene da bi mogući izlazak Grčke iz eurozone mogao naštetiti gospodarstvu te zemlje. Izgledi za širenje gospodarske nestabilnosti puno su manji nego što su bili 2011. i 2012. godine, kada su mnogi strahovali da bi implozija grčkog gospodarstva mogla financijski destabilizirati Španjolsku, poručio je de Guindos. “Puno smo bolje pripremljeni nego prije dvije-tri godine”, ustvrdio je De Guindos u razgovoru s novinarima, dodajući kako se više ne strahuje od širenja nestabilnosti na Španjolsku i od eventualnog raspada eurozone. “Pozicija naših banaka, naša fiskalna pozicija, ekonomski rast, konkurentnost, razvoj gospodarstva… to su glavna jamstva za španjolsko gospodarstvo”, tumači španjolski ministar.

You may also like