Mađarska se ne miješa u unutrašnje stvari Hrvatske, a vlak su dogovorili Grabar Kitarović i Orban

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto odbacio je u četvrtak u Luxembourgu kritike da se njegova zemlje upliće u predizbornu kampanju u Hrvatskoj. Szijjarto je u razgovoru s hrvatskim novinarima nakon konferencije o istočnomediteranskoj i zapadnobalkanskoj izbjegličkoj ruti rekao da bi poboljšanje suradnje između Mađarske i Hrvatske u izbjegličkoj krizi bilo u obostranom interesu.

“Bilo bi to u obostranom interesu. Mislim da nije normalna situacija da dvije susjedne zemlje imaju ovakve odnose. Naravno, vaš premijer je puno kritizirao Mađarsku i mi mislimo da je to dio izborne kampanje. Mi ne želimo biti dio vaše izborne kampanje. Vaš premijer nas ne mora ni u što uvjeriti jer nećemo glasati na vašim izborima. Nadam se da će se nakon vaših izbora situacija smiriti i da će vaš premijer staviti veći naglasak na druga unutarnja pitanja, ako i dalje bude premijer, a ne na kritiziranje susjeda”, rekao je Szijjarto.

Odbacio je i tvrdnje da Mađarska želi promjenu vlasti u Hrvatskoj. “Mi se nikada ne miješamo u izbore u drugim zemljama. Možete biti sigurni da ćemo poštovati odluku hrvatskih građana”, kaže. Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić protumačila je u četvrtak nadmudrivanje oko toga tko je zaslužan za povrat hrvatskog vlaka iz Mađarske kao pokušaj te zemlje da se upliće u hrvatske izbore. “To je pokušaj da Mađarske da se upliće u hrvatske izbore. Vjerojatno smatraju da bi im bilo lakše vezano uz neke druge stvari, vezano uz Inu, da je HDZ na vlasti. Mislim da bi bilo pametno da se ne petljaju u hrvatske izbore”, izjavila je ministrica Pusić u Luxembourgu.

Šef mađarske diplomacije kritizirao je i hrvatsko ponašanje u izbjegličkoj krizi. “Čuli smo puno kritika od vašeg premijera da ne tretiramo migrante kako treba, ali hrvatski sustav se urušio u jednom danu. I hrvatske vlasti ne rade ništa drugo nego isporučuju migrante s hrvatsko-srpske granice na hrvatsko-mađarsku granicu. Sa 6 do 8 tisuća migranata dnevno, to je nešto što će postati nepodnošljivo nakon određenog vremena”, rekao je Szijjarto.

On je branio i mađarski poziv ostalim zemljama Višegradske skupine da pošalju svoje vojnike i policajce da joj pomognu čuvati granice.  “To je bilo potrebno jer imamo vrlo dugu granicu, a hrvatske vlasti ne čine ništa da zaustave priljev u Mađarsku. Svaki dan dolazi nam pet, šest tisuća ljudi, a kako se moramo pridržavati pravila EU-a potrebna nam je pomoć. To je vrlo dobar primjer koji i Europa treba slijediti. Ako se zemlje Višegradske skupine mogu udružiti kako bi zaštitile granicu, onda bi i svih 28 zemalja članica, a ne samo 4, mogle udružiti snage na granici Grčke”, rekao je Szijjarto.

Szijjarto je rekao da je povrat hrvatskog vlaka, koji je nekoliko tjedana ostao zaplijenjen u Mađarskoj povezan s posjetom Budimpešti hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.  “Postoji veza između posjeta vaše predsjednice i odluke o vraćanju vlaka”, rekao je.  Hrvatska predsjednica u srijedu je u Budimpešti izjavila da je, nakon njezinih razgovora s mađarskim dužnosnicima, mađarska strana odlučila Hrvatskoj vratiti vlak koji je već tri tjedna bio na njezinom teritoriju. Nakon toga je Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo da je to dogovoreno još 1. listopada na sastanku ravnatelja policija dviju zemalja.

Mađarska je vratila nenajavljeni hrvatski vlak s migrantima na zahtjev hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, priopćila je u četvrtak mađarska vlada, opovrgavajući navode hrvatske policije kako su povrat vlaka dogovorili čelnici hrvatske i mađarske policije.  Szijjarto je odbacio i kritike kojima je Mađarska izložena zbog podizanja žičane ograde na granici. Rekao je da svi u EU kažu da se moraju poštovati propisi, a kada ih se pita imaju li neko drugo rješenje osim žice onda odgovoraju niječno.  “Mislim da moramo prestati s licemjernim ponašanjem u kojem se od zemalja članica s jedne strane traži da primjienjuju propise EU-a, a s druge strane ih kritizira ih zbog toga što to rade”, kaže Szijjarto.

Mađarska je vratila nenajavljeni hrvatski vlak s migrantima na zahtjev hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, priopćila je u četvrtak mađarska vlada, opovrgavajući navode hrvatske policije kako su povrat vlaka dogovorili čelnici hrvatske i mađarske policije. Ured mađarskog premijera priopćio je kako su premijer Viktor Orban i predsjednica Grabar-Kitarović u srijedu u Budimpešti, tijekom njezina posjeta Mađarskoj, razgovarali o problemu nenajavljenog hrvatskog vlaka koji je došao u mjesto Magyarboly u Mađarskoj 18. rujna i kojega su mađarske vlasti zadržale “Na zahtjev predsjednice Hrvatske mađarska vlada odlučila je da će se dopustiti povratak vlaka u Hrvatsku nakon neophodnih provjera željezničke sigurnosti”, navodi se u priopćenju.

Priopćenje navodi kako je u vlaku, koji nije bio numeriran i koji je stigao u Mađarsku bez prethodne najave, bilo 1059 migranata i 36 hrvatskih policajaca. Povrat vlaka, međutim, ne utječe na kazneni postupak koji se vodi i na koji ne utječe trenutna lokacija vlaka, navodi ured premijera u priopćenju. Vlak se u četvrtak vratio u Hrvatsku. Grabar-Kitarović u srijedu je, tijekom posjeta Mađarskoj, rekla kako je s mađarskim vlastima dogovorila povrat zadržanog vlaka, no iz ravnateljstva policije su priopćili kako je povrat vlaka dogovoren još 1. listopada na sastanku čelnika hrvatskog i mađarskog ravnateljstva policije.

Ograda duž mađarsko-hrvatske granice 99 posto je gotova, rekao je predstojnik vladina ureda Janos Lazar na redovnoj konferenciji za novinare u četvrtak. “Ograda zaista odvraća migrante”, rekao je Lazar. “Sigurnosno zatvaranje granice (prema Hrvatskoj) je 99 posto gotovo”, rekao je, dodajući da će daljnji postupci ovisiti o međunarodnim konzultacijama i razgovorima.Naglasio je da Mađarska “nije indiferentna” prema mišljenju Austrije i Njemačke, kamo se upućuje većina migranata, ali da ta mišljenja neće blokirati zatvaranje granice ako Mađarska odlučit to učiniti.”Ja osobno mislim da je zatvaranje granice neizbježno”, rekao je.

Mađarski je plan da joj u zaštiti južne schengenske granice s Hrvatskom pomognu i vojnici ostalih država članica Višegradske skupine. Lazar je kazao da Mađarska planira “izgraditi ogradu i na rumunjskoj granici ako ocijeni da je to potrebno”. Dužnosnik je rekao kako je lako zamislivo da do kraja godine u Mađarsku stigne 600.000 ilegalnih migranata.

Član Predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković nevjerodostojnom je u četvrtak izjavu ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića da je povratak zaplijenjenog vlaka HŽ-a u Hrvatsku dogovorio s mađarskim kolegom još 1. listopada. “Ministar unutarnjih poslova pokazao je svoju vjerodostojnost na Prevlaci, gdje je obmanjivao javnost kontinuirano bez ikakvog srama, a sada isto čini kada je u pitanju ovaj vlak”, rekao je Jandroković novinarima u Saboru, nakon domjenka u povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske. “Ponovno radi po istom obrascu kao i na Prevlaci. Ujutro radi jedno, a popodne, kad je vidio da je dogovoreno vraćanje vlaka, pokušava sebe ukrcati u taj vlak i prikazati se zaslužnim za taj povratak,” rekao je. “To je još jedan pokušaj obmane od strane ministra Ostojića”, dodao je Jandroković.

U povodu posjeta predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Mađarskoj, rekao je kako ona “pokušava očito otvoriti vrata za bolje odnose. “Oni su, nažalost, sada sasvim narušeni, a Mađarska je susjedna zemlja i vrlo važna na karti EU,” kazao je Jandoroković.

You may also like