Mađarska je priopćila u srijedu da razmatra slanje vojske na svoju južnu granicu, gdje rekordni broj imigranata, među kojima je puno sirijskih izbjeglica, ulazi u Europsku uniju.  Policija je priopćila da je rekordnih 2.533 imigranata, većinom iz Sirije, Afganistana i Pakistana, uhvaćeno prilikom ulaska u Mađarsku iz Srbije u utorak.

Dio imigranata mogao je proći neprimjećeno na mjestima gdje ograda nije dovršena na granici prema Europi, koja je suočena s najgorom izbjegličkom krizom od Drugog svjetskog rata. Mađarska, koja je dio schengenskog prostora, gradi ogradu uzduž svoje 175 kilometara dugačake granice sa Srbijom u pokušaju da zaustavi ulazak imigranata u zemlju.  Vladin glasnogovornik Zoltan Kovacs izjavio je da će parlament idućeg tjedna raspravljati o tome hoće li rasporediti vojsku na granicu. “Mađarska vlada i vijeće za nacionalnu sigurnost… razmotrili su pitanje kako bi se vojska mogla iskoristiti da pomogne u osiguravanju mađarske granice i granice EU-a”, rekao je Kovacs.

Mađarska policija u srijedu je bacila suzavac na imigrante kako bi spriječila njih dvjestotinjak da napuste glavni izbjeglički centar u Roszkeu, rekao je glasnogovornik policije Szabolcs Szenti. Imigranti su odbili dati otiske prstiju i policajci su “pokušali smiriti situaciju, ali su imigranti nastavili vikati”, kazao je on.

Related Posts