Mađarska priprema rješenje za hipoteksrne kredite

Mađarska planira osnovati fond za nenaplative hipotekarne kredite kako bi pomogla bankama da očiste bilance i potaknula ih na pojačano kreditiranje radi podupiranja gospodarskog rasta, najavio je ministar gospodarstva Mihaly Varga.

“To bi popravilo stanje u bilancama banaka i omogućilo im da smanje rezervacije i pojačaju kreditiranje”, kazao je mađarski ministar u utorak u razgovoru za Reuters povodom Investicijskog summita za istočnu Europu. U fond bi moglo biti izdvojeno oko 40 do 50 tisuća hipotekarnih kredita, kazao je Varga, dodajući da će pojedinosti biti objavljene nakon završetka razgovora sa svim partnerima.

Nenaplativi krediti čine oko 18 posto kredita kućanstvima i predstavljaju teret za bilance banaka u Mađarskoj. Vlada u Budimpešti želi potaknuti rast gospodarstva, koje je u prvom tromjesečju uvećano za 0,9 posto na godišnjoj razini, pa su odlučili poduzeti niz mjera, uključujući sniženje poreza u proračunu za iduću godinu, efikasniju upotrebu europskih fondova, povećanja plaća u javnom sektoru i ulaganja u infrastrukturu, navodi ministar gospodarstva.

U vladi i dalje procjenjuju da će gospodarstvo ove godine porasti 2,5 posto a bankovno kreditiranje trebalo bi po Vargi rasti snažnije od gospodarskih aktivnosti. “Godina 2016. bit će prekretnica koja bi trebala pokazati hoće li smanjeni porez (bankama) pojačati njihovu spremnost na kreditiranje”, istaknuo je mađarski ministar gospodarstva.

Dodao je i da će vlada vjerojatno u prvoj polovini ovog mjeseca sklopiti sporazum o kupnji 15 posto udjela u mađarskoj podružnici austrijske Erste banke. Kupnja se temelji na prošlogodišnjem sporazumu s Ersteom i Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

Vlada će za udio platiti između 30 i 40 milijardi forinti (107 do 142 milijuna dolara), kazao je on, ne htijući precizirati iznos prije potpisivanja ugovora. Dodao je i da bi Mađarska ove godine mogla izdati još jednu državnu obveznicu u juanima, nakon što je u travnju prva među zemljama srednje Europe izdala dužnički papir u kineskoj valuti. “Mislim da bismo mogli izdati još jednu takvu obveznicu prije kraja ove ili početkom iduće godine”, kazao je.

You may also like