Mađarska primila mađarske izbjeglice iz Venezuele

Orbanova Mađarska ipak primila migrante.
Mađarska je primila stotine izbjeglica mađarskog porijekla iz krizom pogođene Venezuele u sklopu vladinog programa koji uključuje lokalnu humanitarnu organizaciju, prenosi u četvrtak informativni portal index.hu.

Taj medij piše kako je Mađarska pokrenula program prije gotovo godinu dana uz pomoć humanitarne udruge Malteškog reda koja je organizirala transfer tražitelja azila iz Venezuele u Mađarsku. Glasnogovornik malteške organizacije u Mađarskoj odbio je komentirati taj slučaj zbog sigurnosti tih migranata.

Službenik vlade istaknuo je kako ne postoji kontradikcija između dugogodišnjeg političkog aktivizma premijera Viktora Orbana protiv masovnih migracija u Europu i venezuelskog programa, zbog mađarskog porijekla primljenih izbjeglica. “Govorimo o Mađarima, a Mađare ne smatramo migrantima”, rekao je šef Orbanovog ureda Gergely Gulyas na konferenciji za medije.

“Oni, kao i drugi Mađari, imaju pravo na povratak kući”, dodao je Gulyas i otkrio kako je prvi migrant u sklopu programa stigao u Mađarsku prošle godine. Index.hu piše kako je Mađarska osigurala zrakoplovne karte, smještaj, tečaj mađarske kulture i jezika, kao i dokumente koji su im omogućili da nađu zaposlenje. Mađarska je dosad primila oko 300 ljudi.

Migranti su prvo smješteni u hotelima izvan gradova, a neki od njih su već uspjeli pronaći posao. Oko 5 tisuća Mađara emigriralo je u Venezuelu, većinom nakon Drugog svjetskog rata.

You may also like

0 comments