Mađarska platila cijenu sukoba sa Sorosem?

Aktiviranje članka 7 Ugovora o EU-u teoretski može dovesti do oduzimanja prava glasa u Vijeću EU-a, no, iako je u EP-u izvješće izglasano dvotrećinskom većinom, oduzimanje prava glasa Mađarskoj mora biti jednoglasno, tj. moraju ga podržati sve zemlje članice.
O pozadini i opravdanosti ovog poteza izjavu je, za portal Direktno.hr, dao Denis Avdagić, geopolitički analitičar. U razgovoru s Andreom Latinović i Josipom Senjakom istaknuo je kako se danas dogodila prekretnica u Europi koja bi mogla rezultirati oduzimanjem prava glasa Mađarskoj u europskim institucijama. 

Avdagić  je rekao kako je ovakav rezultat mađarski premijer u utorak očito i očekivao jer je u svom obraćanju europskim parlamentarcima jasno kazao kako zna da su odluku već donijeli. “Čin podijele EPP-a nikako ne sluti na dobro jer se sada postavlja i pitanje hoće li Orbanov Fidesz ostati u političkoj obitelji pučana, a što može nakon europskih izbora 2019. uvelike poremetiti i odnos snaga u Europi. Orban je prethodeći svemu objašnjavao kako je Mađarska bila kooperativna, ali i pokazao kako neće odstupati od odluka po pitanju migranata”, rekao je naš sugovornik.

Postavlja se pitanje je li Orbanova politika prema migrantima jedini razlog. Sve teze bi se lako mogle pripisati i brojnim drugim članicama EU, posebno u određenim segmentima. Postavlja se pitanje ima li Europski parlament pravo na ovakvu reakciju “Nakon svih govora teško se je oteti dojmu kako je Mađarska platila prije svega cijenu za izbacivanje Sorosevog sveučilišta iz Budimpešte te podizanja žičane ograde uz granicu radi sprječavanja ulaska migranata. Izvještaj je naravno puno širi i izravno tereti Mađarsku za kršenje velikog broja ljudskih prava. Međutim, sve teze bi se lako mogle pripisati i brojnim drugim članicama EU, posebno u određenim segmentima. Drugim riječima, Orbana se odlučilo kazniti za prije svega verbalni odnos prema migracijama, njegovu retoriku.

Treba reći kako se brojne zemlje optužuju za nehuman odnos prema migrantima, među kojima i Hrvatsku, no jedinstven pristup i optužbe po pitanju Mađarske svakako su one koje se tiču izbacivanja Soroševog sveučilišta iz Budimpešte. Gledajući debatu, a posebno nastup Manfreda Webera iz pučana gotovo da se mogao steći dojam da žele možda i obećanja o promjenama politike Mađarske u tom pogledu kako bi se izbjegla ‘kazna’, ali Orban je tu vrlo oštar i dosljedan. Zato se postavlja pitanje ima li Europski parlament pravo na ovakvu reakciju i može li ovo doista postati opasan presedan”.

EU doista počiva na setu vrijednosti, nastavio je Avdagić, ali “ukoliko se ljudska prava u nekim segmentima krše širom Unije i ukoliko u svemu nisu iscrpljena sva pravna sredstva, pitanje je smije li se kretati u ovakvu avanturu koja može jako uzdrmati političke odnose i budućnost Europske unije”. “Sada je na potezu Viktor Orban. Njegove reakcije bit će važno pratiti. Prije svega pitanje je hoće li Fidesz ostati u EPP-u. Ova priča nikako nije gotova, završena je tek prva runda i vrlo je vjerojatno da će se međuodnosi u tijelima Unije sada usložniti”.

Istaknuo je kako je, nažalost, jasno da EU ne pokazuje dosljednost, što se pokazuje i u odnosu prema nekim zemljama kandidatima za članstvo i u vanjskoj i u unutarnjoj politici. “Neke zemlje rade velike deficite u unutarnjoj trgovini na račun drugih, žice na granicama se dižu i u Austriji, Bugarskoj i Sloveniji. Odnos prema manjinama u brojnim zemljama Europske unije jako je dvojben, ali na sve se to takoreći okretalo poglede u stranu. Sjetimo se samo slovenskih ‘otpisanih’ građana, zemlje koja je također digla žičanu ogradu, zemlje koja razdire odnose prema članicama koruptirajući međunarodnu arbitražu, u kojoj se nedavno postrojava naoružana milicija… Ima takvih primjera u Europi mnoštvo. Stoga je svakome i više nego jasno kako se ovdje očito radi o pitanju Soroseva sveučilišta te retorike Viktora Orbana po pitanju migranata za koju on nalazi sve više saveznika, među ostalima i kod onih u Njemačkoj, partnerskoj stranci Merkeličinog CDU-a, Bavarskom CSU”, zaključio je Denis Avdagić svoj osvrt sukoba europskih institucija i Orbanove Mađarske za Direktno.

Odluka Europskog parlamenta, donesena u srijedu, kojom započinje kazneni postupak protiv Mađarske je “sitničava osveta” promigrantskih političara protiv Mađarske, rekao je u srijedu mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Szijjarto je rekao da će Mađarska tražiti pravne načine za osporavanje odluke, jer glasovi suzdržanih nisu uzeti u obzir, što je promijenilo ishod glasanja, tvrdi Szijjarto. “Današnja odluka Europskog parlamenta je ništa drugo, nego sitna osveta promigrantskih političara protiv Mađarske”, izjavio je Szijjarto. “Odluka je donesena na prijevaran način i protivno svim relevantnim pravilima iz Ugovora o Europskoj uniji”, ustvrdio je.

Zastupnici Europskog parlamenta usvojii su u srijedu izvješće Judith Sargentini iz Kluba zastupnika Zelenih/Europskog slobodnog saveza koje poziva Europsko vijeće da “u skladu s člankom 7. stavkom 1. Ugovora o Europskoj uniji, utvrdi da postoji očita opasnost da Mađarska teško krši vrijednosti na kojima se temelji Europska unija”.

Aktiviranje članka 7 Ugovora o EU-u teoretski može dovesti do oduzimanja prava glasa u Vijeću EU-a, no, iako je u EP-u izvješće izglasano dvotrećinskom većinom, oduzimanje prava glasa Mađarskoj mora biti jednoglasno, tj. moraju ga podržati sve zemlje članice.

You may also like

0 comments