Mađarska ostaje unutar Europske unije

Orban reizabran
Mađarski premijer Viktor Orban, koji je u nedjelju je ponovno izabran za predsjednika stranke Fidesz, rekao je da će njegova zemlja ostati u Europskoj uniji no istočne i zapadne članice bloka moraju pronaći kompromis, prenose agencije.

Izaslanici su na 28. kongresu vladajuće stranke Orbanu dali 1406 glasova, a na mjesta njegovih zamjenika izabrali su Katalin Novak, Gabora Kubatova, Szilarda Nemetta i Lajosa Kosu, koji je na mjestu šefa ureda premijera zamijenio Gergely Gulyasa, piše mađarska tiskovna agencija MTI.

Mađarska ne planira napustiti Europsku uniju, no istočne i zapadne članice bloka trebale bi pronaći kompromis kada je riječ o njegovoj budućnosti, rekao je Orban, kako prenosi agencija Reuters. U gotovo deset godina na vlasti, Orban se često razilazio s Bruxellesom, primjerice zbog njegova odbijanja da prihvati migrantske kvote prema planu Bruxellesa, a kritiziran je i zbog nastojanja da kontrolira medije, pravosuđe i akademsku zajednicu.

U tom kontekstu poručio je “drugoj strani” da prekine praksu otvorenih napada na vlade bivših komunističkih zemalja sreddišnje i istočne Europe. Nadalje je rekao da – proračun Unije ne bi smio korišten za financiranje ekipa i medija koji favoriziraju liberale i imigrante i služe njihovim ciljevima. Na kongresu je pozdravio čelnike mađarske Židovske zajednice čestitavši im Novu godinu, a mađarskim židovima u novoj godini poželio – mir, napredak i blagoslov.

Kazao je da je – iznimno sretan što najveća židovska zajednica u središnjoj Europi živi u miru i sigurnosti te organizira kulturne i sportske događaje koji privlače njihovu braću iz drugih dijelova svijeta.

You may also like

0 comments