Mađarska kompanija će maksimizirati ulaganja u INA-u

Prezentacija za investitore
Mađarski MOL je u svibnju ove godine objavio službenu prezentaciju za investitore iz koje je vidljivo da MOL itekako računa na Inu u budućnosti i da se mađarski suvlasnik neće tako lako odreći profita koji vuče iz hrvatske kompanije.

U spomenutoj prezentaciji MOL Grupe iznose se brojni podaci o poslovanju MOL-a i potencijalnim investicijama u širenje tržišta na prostoru jugoistočne Europe, a Ina se pritom spominje u kontekstu strategije razvoja Grupe do 2030. godine, objavio je tjednik Nacional.

MOL-ova strategija razvoja do 2030. provest će se s Inom ili bez nje“, stoji u dokumentu.

Iako se priznaje da je „relativna važnost Ine unutar MOL Grupe značajno opala“, ipak se naglašava da povoljan geografski položaj Hrvatske otvara mogućnost značajnog rasta segmenta prerade nafte i distribucije, odnosno maloprodaje i veleprodaje, te da ima prostora za dodatno poboljšanje efikasnosti, a time i poboljšanje rezultata poslovanja sektora prerade i prodaje.

Trenutačna tržišna kapitalizacije Ine iznosi oko 30 milijardi kuna, odnosno oko četiri milijarde eura.

Cijena dionice te kompanije u zadnjih 30 dana kreće se od 2920 do 3000 kuna. Od ukupno 10 milijuna dionica mađarski MOL drži 49,1 posto (4,908.207 dionica), dok RH ima 44,8 posto (4,483.552 dionica), a privatni i institucionalni dioničari 6,1 posto (608.241 dionicu).

Dio analitičara smatra smatra da otkup dionica te naftne kompanije nema smisla bez novog strateškog partnera, o čemu je bilo govora u novom izdanju podcasta EnergyPress.

U slučaju da Ina vrijedi četiri milijarde eura, kako se ovih dana neslužbeno moglo čuti (a radi se o valuaciji koju je izradio Lazard), onda je bolje da RH proda i svoj preostali udio u toj kompaniji MOL-u.

You may also like

0 comments