Mađarska je jednostrano suspendirala propise Europske unije o imigrantima

Mađarska je jednostrano suspendirala propise Europske unije o azilu koji je obvezuju da primi natrag izbjeglice koji su prvo ušli na mađarski teritorij, a zatim otputovali u druge zemlje, izjavio je glasnogovornik vlade u pripremljenoj izjavi. “Mađarski sustav azila preopterećen je, najpreopterećeniji među državama članicama pogođenim ilegalnom imigracijom”, rekao je glasnogovornik.

Europska je komisija zatražila hitno pojašnjenje ovog mađarskog poteza. Propisi o azilu, poznati kao Dublinska uredba, prvi put su izrađeni početkom 90-ih godina prošlog stoljeća. U skladu s njima, ljudi koji traže azil to trebaju učiniti u zemlji EU u koju su prvo ušli. Ova današnja suspenzija znači da Mađarska odbija primiti natrag izbjeglice koji su prvo došli u Mađarsku, a zatim otputovali u drugu zemlju. Vlada je priopćila da je ove godine više od 60.000 imigranata ušlo ilegalno u Mađarsku. Ranije ovoga mjeseca mađarski premijer Viktor Orban je izjavio da je razdoblje multikulturalizma završeno i da Mađarska treba biti pošteđena njegovih učinaka po svaku cijenu. “Mađarska je potrošila sve kapacitete koji je imala na raspolaganju”, navodi se u izjavi vlade. “Ova situacija zahtjeva brzu akciju… i Mađarska mora poduzeti korake prije odluka EU-a.”

Suspenzija Dublinske uredbe posebice pogađa susjedne zemlje poput Austrije. Glasnogovornik austrijskog ministarstva unutarnjih poslova izjavio je da to zahtjeva “što skorije nalaženje rješenja”. Austrija je zaustavila procesiranje zahtjeva za azilom u pokušaju da izvrši pritiska na druge zemlje EU-a da učine više kako bi pomogle u zbrinjavaju velikog broja izbjeglica koje stižu u Europu. Prema podacima ministarstva unutarnjih poslova, u prvih pet mjeseci ove godine Austrija je imala 21.000 zahtjeva za azilom. Za usporedbu, dobila je oko 17.000 zahtjeva u cijeloj 2013. godini i 28.000 u 2014. Četvrtina tih zahtjeva spada pod Dublinsku uredbu, navodi ministarstvo. To znači da izbjeglice dolaze u Austriju iz neke druge europske zemlje koja bi se trebala pozabaviti njihovim zahtjevima za azilom. Potez Mađarske vjerojatno će pogoršati probleme Austrije s izbjeglicama.

You may also like