Mađarska ima interes za hrvatski LNG

Tri točke
Mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjarto u četvrtak je izjavio da mađarska strana želi sudjelovati u projektu LNG terminala na otoku Krku te je dala prijedlog u tri točke i nada se da će ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić uskoro sazvati radnu skupinu s hrvatske strane.

Na upit novinara je li se nešto dosad postiglo po pitanju već ranije iskazane mađarske namjere da pariticipira u projektu LNG terminala na otoku Krku, Szijarto je rekao da suradnju s Hrvatskom smatra ključnom u regiji, ali da se dosad mnogo pričalo o diversifikaciji dobavnih pravaca energenata, a ništa se stvarno nije dogodilo. Dodao je da se u cijeloj regiji po tome pitanju ništa nije dogodilo.

Na LNG terminal na otoku Krku mađarska strana gleda kao na veliku priliku ne samo za Hrvatsku nego i za cijelu regiju, rekao je Szijjarto nakon potpisivanja izjave s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem o namjeri jačanja gospodarske suradnje i s time povezanih prometnih veza između pograničnih područja dvije države.

Novinarima je kazao i da se mađarski prijedlog hrvatskoj strani sastoji od tri točke.

Prva je povezati i kombinirati instalacije za isporuke plina u obje zemlje. “Time bismo eliminirali prekogranične pristojbe, čim bi opskrbu plinom učinili u obje zemlje jeftinijom”, naveo je Szijjarto.

Druga je točka, kaže, prijedlog da se zajedno započnu pregovori s vanjskim partnerima o isporuci plina do terminala, i to uglavnom s Egiptom, Katarom, Australijom i SAD-om.

Treća,  mađarska je strana spremna kupiti udio u LNG terminalu, a hrvatska strana trebala bi vidjeti koji udio joj je prihvatljiv, jer je to “hrvatski terminal i morate se složiti s našim sudjelovanjem”. “Ovo se sveobuhvatan prijedlog s naše strane, za koji imamo radnu skupinu. Nadam se da će ministar Ćorić biti spreman sazvati radnu skupinu s hrvatske strane što je prije moguće”, rekao je Szijjarto.

Naglasio je važnost tog projekta koji, kako je rekao, ima perspektivu da donese ključne promjene na to tržište, jer u ovome trenutku, s aspekta diversifikacije dobavnih pravaca, to je jedino izvedivo rješenje u nadolazećim godinama.

Mađarska vlada dala je ponudu za kupnju 25 posto udjela u LNG terminalu još 2018. godine. Ministar Ćorić potvrdio je u travnju 2018. godine da je ministar Szijjarto nekoliko tjedana prije poslao pismo namjere u ime Republike Mađarske.

Vrijednost investicije u plutajući LNG terminal na otoku Krku procjenjuje se na 234 milijuna eura. Europska komisija je za izgradnju LNG-a dodijelila bespovratna sredstva u iznosu 101,4 milijuna eura, budući da je projekt LNG terminala uvršten na listu projekata od zajedničkog interesa Europske komisije.

Hrvatska je Vlada krajem siječnja 2018. odlučila da će iz državnog proračuna osigurati 100 milijuna eura, odnosno 50 milijuna eura u 2019. i 50 milijuna eura u 2020. godini, a do isplate tih sredstava Hrvatska elektroprivreda će osigurati potrebne pozajmice društvu LNG Hrvatska d.o.o. za dospjela plaćanja u 2019. godini. Preostala sredstva, u iznosu od 32,6 milijuna eura osigurat će osnivači društva LNG Hrvatska – Hrvatska elektroprivreda i Plinacro.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjarto potpisali su u četvrtak “Izjavu o namjeri jačanja gospodarske suradnje i prometnih veza između pograničnih područja Republike Hrvatske i Mađarske”.

Butković je kazao je da je potpisivanje izjave priprema prekograničnih projekata, uključujući nove prometnice. Istaknuo je potrebu izgradnje cestovne dionice do hrvatske granice uzduž koridora 5C, a s mađarske strane povezivanje autoceste M6 s hrvatskom granicom. Najavio je i početak razgovora o uspostavi novog graničnog prijelaza, te zajedničko određivanje financijskih sredstava za provedbu projekata izgradnje mostova.

You may also like

0 comments