Mađarska i Hrvatska za civilizirano rješavanje otvorenih pitanja

Hrvatska i Mađarska trebaju civilizirano rješavati otvorena pitanja, izjavili su u četvrtak u Zagrebu predsjednici parlamenata dviju zemalja Željko Reiner i Laszlo Kover, ne spominjući izrijekom spor INA-MOL.

Na međunarodnim arbitražama rješavaju se dva spora između hrvatske naftne kompanije INA-e i mađarskoj plinskog i naftnog diva MOL-a oko upravljanja INA-om, u kojoj je MOL najveći pojedinačni dioničar.

Odnosi Budimpešte i bivše hrvatske vlade lijevog centra dodatno su se zategnuli prošle godine kada je Mađarska u jeku izbjegličke krize podigla ogradu na granici s Hrvatskom.

“Postoje određena otvorena pitanja za koja sam uvjeren da se dijalogom i dobrom voljom mogu rješiti na zadovoljstvo obiju strana”, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Reiner na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom mađarskog parlamenta Koverom.

Kover, jedan od osnivača vladajuće konzervativne stranke Fides, istaknuo je da zajednička prošlost i nacionalne manjine obvezuju dvije zemlje da otvorena pitanja rješe dijalogom.

“Izbori u Hrvatskoj i agenda EU-a trebaju otvoriti novu etapu”, dodao je Kover i podsjetio da su od promjene vlasti u Hrvatskoj krajem prošle godine Mađarsku posjetila petorica ministara nove vlade desnog centra i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Mađarski dužnosnik podupro je hrvatsku inicijativu Jadran-Baltik-Crno more kojom se želi osnažiti utjecaj novih članica EU-a u Bruxellesu i razviti infrastrukturne, osobito energetske projekte u srednjoj Europi.

Ta je inicijativa bliska zamislima Višegradske skupine koja može poslužiti kao primjer uspješnosti takve suradnje, rekao je Kover govoreći o asocijaciji Mađarske, Češke, Slovačke i Poljske.

“Zemlje veličine Hrvatske i Mađrske mogu opstati i napredovati u EU-u samo ako nađu način da zajednički zastupaju svoje interese”, naglasio je predsjednik mađarske Nacionalne skupštine.

Reiner je rekao da je Hrvatska posebno zainteresirana za povezivanje s Mađarskom kroz cestovni koridor 5C od luke Ploče preko Sarajeva i Osijeka do Budimpešte i željeznički pravac od Rijeke do mađarske prijestolnice.

Dvije zemlje usko surađuju i u zaštiti nacionalnih manjina, dodao je predsjednik Sabora koji se nada da će glasnogovornik hrvatske zajednice u mađarskom parlamentu dobiti pravo glasa, poput zastupnika Mađara u Hrvatskom saboru. Mađarska je nedavno usvojila zakon koji manjinama jamči predstavnika u nacionalnom parlamentu, ali bez prava glasa.

Reiner i Kover otvorili su u srijedu Mađarski dom i odali počast poginulim žrtvama u obrani Vukovara, među kojima i 52 Mađara. U tom je gradu na istoku Hrvatske prije rata živjelo deset posto Mađara.

You may also like