Mađarska: Dublinska su pravila mrtva

Mađarska, jedna od zemalja na migrantskoj ruti, nazvala je u srijedu pravila Europske unije o relokaciji izbjeglica zastarjelima i osporila je bilo kakvu ideju o vraćanju ljudi u prvu zemlju EU-a u koju su ušli.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto doveo je u pitanje imigracijska pravila EU-a u vrijeme sastanka čelnika Unije s afričkim kolegama na Malti.  Mađarska se dugo opirala prihvaćanju vraćenih migranata i Szijjarto je rekao za novinsku agenciju MTI da je odbacio najavu Berlina u utorak da bi sirijske izbjeglice koje su došle u Njemačku mogle biti poslane u druge europske zemlje.

“Dublinski sustav je mrtav”, rekao je Szijjarto misleći pritom na pravila prema kojima se prva zemlja članica u EU-a u kojoj tražitelji azila zatraže zaštitu treba za njih pobrinuti. Ako migranti napuste tu zemlju, mogu biti vraćeni. Taj teret ide Grčkoj, a ne Mađarskoj, kazao je Szijjarto. “Tko god krene iz Sirije prema Europi, fizički je nemoguće da uđe u Europsku uniju u Mađarskoj”, kazao je. “Stoga nije opravdano slati Sirijce natrag u Mađarsku.”

You may also like

0 comments