Mađarska će privatizirati Budapest Bank, najizgledniji kupac OTP

Mađarska vlada sprema se prodati većinski udio u Budapest Banku u sklopu preuzete obveze privatizacije udjela u domaćim bankama a prema objavi u službenom biltenu zacrtana je minimalna cijena od 700 milijuna dolara.
Premijer Viktor Orban naložio je ministru nadležnom za upravljanje državnom imovinom da stupi u kontakt s potencijalnim kupcima u bankovnom sektoru. Budapest Bank trebao bi biti prodan po cijeni identičnoj ili višoj od one koju je za nju platila vlada, stoji u službenom državnom glasilu. Država je kupila većinski udio u Budapest Banku 2015. od financijskog ogranka General Electrica za 700 milijuna dolara, u sklopu nastojanja da se udio banaka u domaćem vlasništvu poveća na 50 posto.

Aktualna odluka o prodaji udjela u devetoj banci u Mađarskoj proizlazi iz sporazuma s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) iz 2016. godine, kojim se Budimpešta obvezala u roku od tri godine prebaciti sve većinske udjele u bankama privatnom sektoru. S obzirom na nastojanja Budimpešte da poveća udio banaka u domaćem vlasništvu, špekulira se da će kupac za Budapest Bank biti pronađen među mađarskim bankama.

Proteklih su godina Orbanovi saveznici u poslovnom svijetu naveliko kupovali udjele u mađarskim bankama, uključujući kontrolni udio u MKB-u, jednoj od najvećih banaka u zemlji, te u hipotekarnoj banci FHB i u štedno-kreditnoj zadruzi Takarekbank. Najveća je mađarska banka OTP koja je proteklih godina naglo proširila poslovanje u regiji srednje Europe. U Hrvatskoj postala je vlasnica Splitske banke koju je kupila od francuskog Societe Generalea.

Osim OTP-a i MKB-a, konkurenti Budapest Banka u Mađarskoj uključuju austrijske Erste Group i Raiffeisen, belgijsku grupu KBC, te talijanske UniCredito i Intesa Sanpaolo.

You may also like