Macronu će nagradu Karlo Veliki uručiti Merkel

Emmanuel Macron sastaje se u četvrtak u Aachenu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel koja će mu uručiti nagradu Karlo Veliki za 2018. za njegovu “snažnu viziju jedne nove Europe”, javlja u utorak AFP.

“Francuski predsjednik Emmanuel Macron proglašen je dobitnikom te nagrade u prosincu 2017., a u obrazloženju je stajalo da “glavna uprava Nagrade Karla Velikog ovu nagradu dodjeljuje francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu za njegovu viziju “jedne nove Europe, novog pokretanja europskog projekta, viziju nove europske suverenosti i suradnje naroda i nacija”.

Macron u prijestolnicu kralja Karla Velikog, vladara Svetog Rimskog Carstva, stiže u srijedu navečer i ta će mu posjeta omogućiti da naglasi svoj imidž uvjerenog Europljanina, borca protiv “svake vrste nacionalizma i izolacionizma”, na čemu je izgradio svoju pobjedu na predsjedničkim izborima prije točno godinu dana.

Kancelarka će mu nagradu uručiti u četvrtak ujutro i biti će to još jedan susret dvoje čelnika, samo tri tjedna nakon Macronova posjeta Berlinu.

Macron je drugi francuski predsjednik nakon Francoisa Mitterranda 1998. koji prima nagradu za “doprinos europskom jedinstvu”.

Svečanost se održava svake godine četvrtkom na blagdan Uzašašća u dvorani za krunidbu nakon mise.

Međunarodna nagrada Karla Velikog se od 1950. dodjeljuje u Aachenu, rodnom mjestu Karla Velikog, kojega se smatra prvim ujediniteljem europskog kontinenta.

Nagrada se dodjeljuje osobama koje su se, kako stoji u statutu nagrade, u “posebnoj mjeri založile za europsko jedinstvo i napredak”. Među dosadašnjim dobitnicima su Angela Merkel, Martin Schulz, Papa Franjo, Papa Ivan Pavao II i Jean-Claude Juncker.

You may also like

0 comments