Macron uoči parlamentarnih izbora u anketama dobro stoji

Potpora novoj stranci centra francuskog predsjednika Emmanuela Macrona raste uoči skorih parlamentarnih izbora u Francuskoj, koji će se održati u lipnju, pokazuje ispitivanje objavljeno u četvrtak, prema kojemu rastu šanse da će novi francuski predsjednik u parlamentu dobiti potporu za svoje planove provođenja reformi.

Ispitivanje javnog mnijenja Harris Interactive utvrdilo je da bi Macronova stranka Republika u pokretu, zajedno sa saveznicima, mogla osvojiti najveći pojedinačni broj glasova u prvom krugu izbora za francusku Nacionalnu skupštinu 11. lipnja. Za Macronovu stranku planira glasati 32 posto od 4.600 ispitanika, pokazuju rezultati ispitivanja. To je tri posto više nego u sličnom ispitivanju provedenom 11. svibnja i šest posto više od ankete provedene 7. svibnja, na dan kada je Macron pobijedio čelnicu ekstremne desnice Marine Le Pen u utrci za francuskog predsjednika.

Macron (39), koji je pobijedio mimo tradicionalne političke podjele na ljevicu i desnicu u francuskoj politici, povjerio je u srijedu ministarska mjesta u svojoj vladi konzervativcima, socijalistima i političkim pridošlicama, postavivši kabinet bez presedana, svih boja, kako bi nadišao podjele i dobio što širu potporu.

Novi kabinet prvu će sjednicu održati u četvrtak. Po francuskom izbornom sustavu, ako niti jedan kandidat na izborima ne osvoji apsolutnu većinu u prvom krugu glasanja za Nacionalnu skupštinu, vodeći kandidati ulaze u drugi krug koji će se održati 18. lipnja. Ispitivanja Harrisa ne daje nikakva predviđanja što će se dogoditi tada i koliko bi mjesta u parlamentu mogla osvojiti koja stranka.

No rezultati ispitivanja ojačali su šanse da bi Macron mogao računati na parlamentarnu potporu svojim reformama, koje uključuju rezanje korporativnih poreza, reforme tržišta rada i investicijski plan težak 50 milijardi eura uz uštede u javnoj potrošnji. Po Harrisovoj anketi potpora Republikancima i stranci krajnje desnice Nacionalnoj fronti iznosi po 19 posto, a obje dobivaju po jedan posto manje nego 11. svibnja. Potpora krajnjoj ljevici porasla je za postotak i iznosi 15 posto, a Socijalističkoj stranci pala je za jedan posto i iznosi 6 posto.

You may also like