Macron: Ukoliko se dogodi Brexit Francuska će ukinuti graničnu kontrolu

Ako se Britanija na referendumu u lipnju odluči za izlazak iz EU-a, Francuska će ukidanjem graničnih kontrola omogućiti migrantima da nastave put prema toj zemlji, a bankarima koji napuštaju London prostrt će crveni tepih, rekao je francuski ministar gospodarstva Emmanuel Macron.

“Kad se odnos prekine, migranti više neće biti u Calaisu jer ih Francuska ondje više neće zadržavati, a financijske putovnice bit će manje vrijedne”, rekao je Macron za Financial Times prije početka englesko-francuskog summita u četvrtak.

Dodao je da bi se mogle pojaviti i prepreke u bilateralnoj trgovini, a i sporazum kojim se Britancima omogućuje da provode granične kontrole kako bi neželjeni migranti ostali s francuske strane La Manchea, mogao bi pasti u vodu.

Francuska je u četvrtak rekla da je London najavio povećanje britanske pomoći Parizu za izbjeglice u Calaisu “za dodatnih dvadesetak milijuna eura”. “Britanski doprinos u aktualnoj krizi iznosi više od 60 milijuna… a dodat će se još 20”, rekao je francuski državni tajnik za europske poslove Harlem Desir za radio RFI. Pomoć će pridonijeti “povećanju sigurnosti u području pristupa tunelu te povećanju sigurnosti u lučkoj zoni grada Calaisa, kao i borbi protiv krijumčara ljudima”.

Macron je podsjetio na poziv britanskog premijera Davida Camerona francuskim tvrtkama da se premjeste s druge strane Kanala nakon što je Francuska 2012. povisila poreze, kazavši kako očekuje da bi nakon Brexita neki iz londonskog Citiyja mogli ovaj put doći u Franucsku. Dodao je i da misli kako će se kolektivna energija EU-a potrošiti na ‘odmotavanje’ postojećih veza, umjesto na stvaranje novih ukoliko britanski birači kažu “ne” članstvu u EU-u.

Britanski premijer David Cameron iskoristit će posjet Francuskoj u četvrtak kako bi naglasio da britansko članstvo u EU jača sigurnost, što je stajalište koje će poduprijeti i njegov domaćin, francuski predsjednik Francois Hollande. Cameron je sazvao referendum o britanskom članstvu u Europskoj uniji za 23. lipnja, a njegovu kampanju “za” podupiru i drugi čelnici 28-orice. “Uvjeren sam da će nam svima britansko članstvo u EU-u donijeti veću sigurnost”, rekao je Cameron u komentaru koji je objavio njegov ured pred susret u Aminesu, 120 kilometara sjeverno od Pariza.

“U sve nesigurnijem svijetu, imamo koristi od članstva u takvim međunarodnim organizacijama”

Cameron je kazao da će prvi francusko-britanski summit otkad je Islamska država ubila 130 ljudi u studenom prošle godine u Parizu biti “prilika da se razmotri kako možemo još bliže surađivati kako bi našim građanima donijeli sigurnost”.

To bi trebalo uključiti bližu policijsku i sigurnosnu suradnju i razmjenu informacija. Protuterorizam, europska migracijska kriza i sukobi u Siriji i Libiji također bi trebali biti tema sumiita, na kojem će sudjelovati i britanski i francuski ministri vanjskih i unutarnjih poslova i obrane.

You may also like

0 comments