Macron napao al Sisija zbog ljudskih prava

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u utorak je otkrio da je svom egipatskom kolegi Abdelu Fattahu al-Sisiju tijekom posjeta Kairu poručio da stabilnost i sigurnost ne mogu biti odvojeni od ljudskih prava.
Nakon što je 2017. rekao kako neće učiti Sisija ljudskim pravima Macron je pod sve većim pritiskom nevladinih organizacija da zauzme čvršći stav, pa je najavio da će tijekom trodnevnog posjeta Egiptu biti glasniji oko tih pitanja. “Stabilnost i trajan mir idu zajedno s poštovanjem individualnog dostojanstva i vladavinom prava, a težnja prema stabilnosti ne može se odvojiti od pitanja ljudskih prava”, rekao je francuski čelnik tijekom konferencije za medije sa Sisijem na kojoj su dominirala pitanja prava.

“Stvari ne idu u pravom smjeru od 2017. – blogeri i novinari su u zatvoru, a zbog toga može patiti i slika Egipta”, dodao je Macron. Sisi je novinarima kazao kako se pitanju prava mora pristupiti u kontekstu regionalnih turbulencija i borbe protiv terorizma. “Egipat ne napreduje zbog blogera, nego zbog rada, truda i ustrajnosti njegovih sinova”, smatra egipatski čelnik.

Macron je odbacio tvrdnje da se francusko oružje koristi u Egiptu protiv civila. Dodao je kako tijekom susreta sa Sisijem nije bilo govora o novim prodajama oružja, osim mogućeg dogovora o 12 borbenih zrakoplova. Dva dužnosnika su potpisala niz sporazuma o ekonomskom i društvenom razvoju, uključujući francusku podršku socijalnim mjerama i ženskom poduzetništvu te memorandum razumijevanja o proširenju podzemne željeznice u Kairu.

You may also like

0 comments