Macron i Merkel danas o migracijama

 Njemačka kancelarka Angela Merkel sastat će se u utorak s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, u jeku sve većeg pritiska na njemačku čelnicu da postigne rješenje o ilegalnoj imigraciji na razini EU-a do kraja mjeseca.
Merkel i Macron, njezin najvažniji saveznik u Europi, sastaju se u Meseberg palači u Berlinu kako bi se pripremili za summit EU-a 28. i 29. lipnja, koji je postao krajnji rok koji je odredio njezin ministar unutarnjih poslova da se pronađe rješenje.

Merkel je pristala da kraj lipnja bude rok za uvođenje kontrola na njemačkim granicama kako je zatražio ministar unutarnjih poslova. Horst Seehofer je taj rok zatražio u ponedjeljak, kazavši da će naložiti graničnoj policiji da počne vraćati migrante ako Merkel ne ispuni obećanje da će na europskoj razini pronaći rješenje za ilegalnu migraciju.

Merkel, čiji se politički kapital smanjio nakon gubitka potpore na rujanskim izborima, u sporu je sa Seehoferom, koji je zaprijetio da će početi vraćati nazad ilegalne migrante na granici unatoč njezinu eksplicitnom protivljenju.

Merkel želi spriječiti jednostrane granične odluke koji bi nametnule problem susjednim zemljama, tvrdeći da bi takva mjera potkopala solidarnost EU-a u doba sve jačeg euroskepticizma. Umjesto toga, ona traži bilateralne dogovore sa zemljama EU-a uključujući Austriju i Italiju da u zamjenu za pomoć preuzmu migrante koji su ondje prije registrirani kao tražitelji azila. Ona također traži da se osnuje tijelo EU-a koje bi osiguravalo vanjske granice bloka te sustav kvota za preraspodjelu izbjeglica unutar bloka. “Ne vjerujemo da europska rješenja mogu biti postignuta unutar dva tjedna, s obzirom da to nije uspjelo protekle tri godine”, rekao je bavarski premijer Markus Soeder, bliski saveznik Seehofera.

You may also like

0 comments