Home Europska unija Maas i Cerar za jedinstvo Europe

Maas i Cerar za jedinstvo Europe

by Agencije

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas i njegov slovenski kolega Miroslav Cerar potvrdili su u ponedjeljak u Berlinu tijesnu suradnju unutar Europske unije i daljnje zalaganje za približavanje zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji.[/vc_column][vc_column width=”2/3″]„Slovenija je za Njemačku posebno blizak partner kada se radi o jedinstvu Europe. Nama je ovaj ‚Europe United’ potreban sada više nego ikad“, rekao je njemački šef diplomacije nakon susreta s Mirom Cerarom u Berlinu, a priopćilo njemačko ministarstvo vanjskih poslova. Maas je naglasio kako je Slovenija pouzdan saveznik u borbi za jačanje vladavine prava u Europi. „Ovo je tema o kojoj ovisi vjerodostojnost Europske unije“, rekao je Maas.[/vc_column][/vc_row]

Oba državnika su ukazala i na trodijelno predsjedanje Europskom unijom u drugoj polovini 2020., koje će zajednički preuzeti Njemačka, Slovenija i Portugal. Maas i Cerar su naglasili kako tijekom ovog razdoblja žele istaknuti teme koje vode ka jačanju EU-a.

Svaka zemlja pojedinačno predsjeda Europskom unijom tijekom razdoblja od šest mjeseci, ali se njeno vodstvo smatra dijelom ‘trija’ zemalja koje predsjedaju u tom jednoipolgodišnjem razdoblju. ‘Trio’ sačinjavaju tri zemlje koje uzastopno predsjedaju i od njih se očekuje dogovor oko zajedničkih dugoročnih ciljeva i prioritetnih pitanja te suradnja na zajedničkoj agendi koja treba biti temelj pojedinog programa. Nakon hrvatskog predsjedanja u prvoj polovici 2020., unutar ‘trija’ koji čine Rumunjska, Finska i Hrvatska, sljedeći trio od druge polovice 2020. čine Njemačka, Slovenija i Portugal.

Na sastanku šefova diplomacije Njemačke i Slovenije također je zaključeno kako njemačka i slovenska vlada podupiru multilateralizam. Oba ministra vanjskih poslova istaknula su zajedničku predodžbu po kojoj inicijativa „Tri mora“ mora biti na korist svih članica EU-a.

Heiko Maas Ceraru se zahvalio i za slovenski angažman na zapadnom Balkanu. „Europska perspektiva za ove zemlje mora ostati vjerodostojna i realistična“, rekao je Maas, koji je istaknuo kako reforme u ovim zemljama „idu u pravom smjeru“, ali da još mnogo toga treba učiniti. Maas i Cerar su najavili i bolju suradnju između vlada dviju zemalja, a predviđena je i direktna suradnja na razini resornih ministarstava.

Related Posts