M. Salma za Le Figaro: Putin se profilira kao zaštitnik tradicionalnih vrijednosti

Mathieu Slama, francuski stručnjak za međunarodna pitanja, u intervjuu za Le Figaro analizira ideološke osnove sukoba između Rusije i Zapada, tvrdeći da je ovaj sukob mnogo više od konflikta interesa i da se radi o borbi između dvaju pogleda na svijet.

Mathieu Slama, francuski stručnjak za međunarodna pitanja, u intervjuu za Le Figaro  zastupa tezu da je sukob između Rusije i Zapada mnogo više od konflikta interesa, da se radi o borbi između dvaju pogleda na svijet i da Putin u toj borbi predstavlja zaštitnika tradicionalnih vrijednosti, suvereniteta, ljudske veličine i božanske svetosti. Za razliku od Zapada koji zastupa tehnokraciju, birokraciju, liberalizam i ateizam, bez velikih ljudi, velikih ideja i uzvišenosti.

Putin staje u zaštitu “duhovnih ljudskih vrijednosti i raznovrsnosti u svijetu, vrijednosti tradicionalne obitelji, pravog ljudskog života i slobode vjeroispovijesti”, izjavio je Slama u intervjuu. Ruski predsjednik istovremeno kritizira europske zemlje da su se odrekle svojih osnova, kršćanskih korijena. “Putin koristi izuzetno ekspresivne pojmove, kao što je “primitivizam”, otvoreno kritizira zakon o legalizaciji istopolnih brakova i redovno optužuje zapadne zemlje da pokušavaju izvesti svoj liberalni model po cijelom svijetu sa prezrenim odnosom prema nacionalnim specifičnostima različitih zemalja”, navodi se u tekstu.

Stručnjak smatra da se u Putinovoj retorici može prepoznati puno toga što ga čini srodnim Solženjicinovoj točki gledišta. Solženjicin je poznat na Zapadu kao kritičar sovjetskog modela, ali on ga nije kritizirao sa pozicije liberalizma, nego “sa pozicije vjere i velike ruske povijesti”. Upravo zbog privrženosti korijenima i duhovnosti Solženjicin je kritizirao i zapadni model društva “zbog njegove opsjednutosti osobnim pravima, nauštrb tradicionalnim vrijednostima kao što su čast, plemenitost i požrtvovnost”. Solženjicin je vjerovao u postojanje trećeg puta. “Treći put mora biti zasnovan na povratku korijenima i samoograničavanju ljudi i nacija.”

Po mišljenju francuskog stručnjaka, Putin je postao ideolog konzervativizma u cijelom svijetu. “Njegova popularnost među europskim konzervativnim strankama znači da je Putin shvatio kakva se igra vodi u Europi. Njegov genij je u tome što je on uspjeo u pravom trenutku postići zbližavanje svojih ideja sa predodžbama dijela europske javnosti, koja osijeća sve veće neprijateljstvo prema globalizaciji i multikulturalizmu i privrženost korijenima i “prirodnoj zaštiti” u obliku nacionalnih granica. Od Viktora Orbana u Mađarskoj, do Marine le Pen u Francuskoj i Nigela Farragea u Velikoj Britaniji  svi oni osjećaju prirodnu simpatiju prema Putinu”, smatra Slama.

“’Putinizam’ očigledno odgovara izvjesnom duhu vremena, sve snažnijem suprotstavljanju naroda globalizaciji”, zaključuje. Među karakteristikama Putinove ideologije su podržavanje religioznog odnosa prema svijetu i zaštita državnog suvereniteta, dok su na Zapadu religija i suverenitet relativizovani pojmovi, lišeni svakog značaja.

You may also like