Lukašenko otvorio nulearku usprkos protivljenju susjeda

Bjelorusija
Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko danas je otvorio dio prve nuklearne elektrane u toj zemlji kojoj se oštro protivi susjedna Litva.

Lukašenko je rekao da će otvaranje „Bjeloruske atomske elektrostanice“ kod grada Astravec, izgrađene i financirane od Rusije, „služiti kao poticaj za privlačenje najnaprednijih tehnologija i za inovativne pravce u znanosti i obrazovanju“.Litva se dugo protivi otvaranju nuklearne elektrane, udaljene oko 40 kilometara od njenog glavnog grada Vilniusa.

Vlasti Litve navode da su izgradnju elektrane pratile nesreće, krađa materijala i loš tretman radnika. Elektrana je u utorak počela proizvoditi električnu energiju, a Litva je odmah presjekla dovod struje iz Bjelorusije, u skladu sa zakonom koji zabranjuje njen uvoz nakon što postrojenje počne s radom.

Litvanske primjedbe je odbacila ruska državna nuklearna korporacija Rosatom, koja je izgradila elektranu u Bjelorusiji, navodeći da je ona u skladu s najvišim standardima i da je to potvrdila i Međunarodna agencija za atomsku energiju.

Nuklearna elektrana treba biti u potpunosti završena 2022. godine, a plan je da ima dva reaktora, od kojih će svaki proizvoditi po 1.200 megavata struje. Sada radi jedan reaktor koji proizvodi 400 megavata.

You may also like