Luka Trst će preteći luku Kopar

Trst bi po pretovaru kontejnerskog tereta mogao za nekoliko godina preteći slovensku luku Koper, koja je zadnjih 20-ak godina na tom području bila vodeća, a samo lani je ostvarila prekrcaj od gotovo 20 milijuna tona brodskog tereta.

Dok se u Kopru s investicijom u proširenje postojećih terminala pojavljuju sve veći problemi, u Trstu će uskoro privatni investitor Trieste Marine Terminal početi sa širenjem kontejnerskog terminala. U njega će uložiti 188 milijuna eura, sa ciljem da Trst već 2018. godine može pretovariti 1,2 milijuna standardnih TEU kontejnera godišnje. Time bi pretekao koparsku luku, navodi slovenski poslovni list “Finance”.

Za usporedbu, lani su u Kopru pretovarili 790 tisuća kontejnera, a u Trstu 501 tisuću. Planirano ulaganje u proširenje terminala u Kopru stajalo bi 225 milijuna eura, s time da bi modernizacija i proširenje luke bili dovršeni tek 2021. godine, piše list.

Koper, čiji je lučki koncesionar u vlasništvu države, ima probleme sa strukturom i privlačenjem kapitala, jer među zaposlenima, u sindikatima i dijelu politike postoje jaki otpori za izdavanje novih lučkih koncesija potencijalnim ulagačima iz inozemstva.

Prednost je Trsta i strateška povezanost s europskim zaleđem preko Austrije, dok je u Sloveniji još neizvjesno kako pronaći novac za planiranu novu prugu koja bi Koper povezala sa zaleđem. Po nekim izračunima, za to bi trebalo 1,4 milijarde eura, pa projekt još ‘visi u zraku’, piše list.

You may also like