Lufthansa i piloti postigli dogovor o povećanju plaća pilotima

Njemačka zrakoplovna tvrtka Lufthansa u srijedu je izvijestila da je postigla dogovor sa sindikatom o 8,7-postotnom povećanju plaća pilota kroz razdoblje od četiri godine, priželjkujući da će time okončati višegodišnje sporove i skupe štrajkova letačkog i kabinskog osoblja.

Prvo povećanje plaća pilota bit će antedatirano s 1. siječnja 2016. godine a posljednje je predviđeno za 1. siječnja 2019. godine, dok će sporazum vrijediti do kraja te godine, navodi se u priopćenju Lufthanse. U sklopu navedenog sporazuma, pilotima će također jednokratno biti isplaćen bonus u iznosu od pet do šest tisuća eura po osobi, odnosno u visini približno polovine mjesečne plaće pilota, objavio je u priopćenju sindikat pilota Cockpit.

S približno 5.400 pilota obuhvaćenih Lufthansinim sporazumom o kolektivnom pregovaranju, povećanje plaća pilotima podići će ukupne godišnje troškove grupe za oko 85 milijuna eura. Sporazum se odnosi na sve pilote Lufthanse, Lufthanse Carga i niskobudžetnog ogranka Germanwings.

Po riječima glasnogovornika sindikata pilota Markusa Wahla, sporazum je prihvatljiv ali još mora dobiti podršku članova putem glasanja. Lufthansa i sindikat Cockpit obratili su se u prosincu medijatoru kako bi riješili dugotrajan spor oko plaća.

Iz aviokompanije su izrazili zadovoljstvo postignutim sporazumom ali i upozorili da dodatni troškovi za kompaniju znače da piloti 40 novih zrakoplova neće biti obuhvaćeni postignutim kompromisom. U međuvremenu, dvjema stranama još predstoje teški pregovori o ostalim osjetljivim pitanjima, uključujući i mirovine pilota.

You may also like

0 comments