Lufthansa blago povećala dobit

Njemački avioprijevoznik Lufthansa izvijestio je u četvrtak o blagom rastu dobiti u 2016., iskazujući ujedno oprez u prognozama za tekuću godinu s obzirom na niže cijene karata i veće troškove.

Tvrtka sa sjedištem u Frankfurtu izvijestila je da joj je neto dobit u prošloj godini uvećana 4,6 posto i iznosila je 1,78 milijardi eura. Prihodi su se zadržali na razini prethodne godine i iznosili su 31,7 milijardi eura.

Operativna dobit poskočila je gotovo 36 posto, na 2,3 milijarde eura, dijelom i zahvaljujući prihodu od 700 milijuna eura, povezanom s dogovorom o plaćama i mirovinama kabinskog osoblja. Ako se izuzme ta jednokratna stavka, operativna dobit iznosila je 1,75 milijardi eura i manja je 3,6 posto u odnosu na godinu ranije. “U vrlo zahtjevnom tržišnom okruženju uspjeli smo zadržati marže grupe Lufthansa na rekordnim razinama iz godine ranije”, prokomentirao je izvršni direktor Carsten Spohr.

Putnički prijevoznici zadržali su status najprofitabilnijih dijelova grupe, potvrđen većom operativnom dobiti Lufthanse i Austrian Airlinesa. Niskobudžetni Eurowings zaključio je pak godinu s operativnim gubitkom, kao i prijevoznik tereta Lufthansa Cargo. Grupa će i u 2017. morati rezati troškove budući da intenzivna konkurencija smanjuje cijene karata a troškovi goriva rastu, ističe Spohr.

U tekućoj godini Lufthansa očekuje prilagođenu temeljnu dobit “nešto ispod” prošlogodišnje razine.

You may also like

0 comments