Lozančića treba razriješiti jer je došao bez sigurnosne provjere

Pitanje razrješenja ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića komentirali su za Studio 4 HRT-a odvjetnici Veljko Miljević i Željko Olujić. Složili su se da je riječ o političkom i pravnom pitanju od presudne važnosti za nacionalnu sigurnost.

Dragan Lozančić je strani državljanin koji je bez sigurnosne provjere došao na čelno mjesto sigurnosne zajednice. Već to je dovoljno za smjenu. Na tu je poziciju postavljen zahvaljujući tadašnjem premijeru Milanoviću i ministru obrane Kotromanoviću, a odužio im se za vrijeme predizborne kampanje. Ulogu u svemu je imao i tadašnji predsjednik Josipović. Ipak uvjeren sam da će premijer Orešković supotpisati razrješenje. Sama činjenica da je predsjednica ustvrdila da je prekršen zakon treba biti dovoljna za razrješenje, rekao je Olujić.

Veljko Miljević naglasio je da do cijele zbrke ne bi došlo da su predsjednica i premijer izišli sa zajedničkim supotpisom. Upitan što će se dogoditi ako premijer ne supotpiše, odgovorio je da razrješenja u tom slučaju neće biti i da se onda čeka kraj mandata ili se ide na druge metode razrješenja.

Članica saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Gordana Sobol potvrdila je kako će taj odbor na sjednici u četvrtak odlučiti hoće li se baviti pitanjem razrješenja ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića. Lozančićevo razrješenje prije više od deset dana potpisala je, podsjetimo, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, tvrdeći da je ravnatelj prekršio zakon. Da bi stupio na snagu, potreban je supotpis premijera Tihomira Oreškovića, koji je, pak, kazao kako će uzeti dovoljno vremena da prouči cijeli slučaj.

You may also like

0 comments