Lovrinović: Hrvatska od Srbije i Slovenije potražuje 4 milijarde eura; INA-u otkupiti tim novcem

Saborski zastupnik Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović upozorio je u srijedu na “nedopustiv odnos Hrvatske prema potraživanjima financijske imovine prema Srbiji i Sloveniji” od kojih, tvrdi, Hrvatska potražuje 4 milijarde eura čime bi se mogle kupiti dionice Ine od Mola.

“Nedopustiv je odnos Hrvatske prema novcu koji potražuje od dvije bivše jugoslavenske republike – Slovenije i Srbije”, rekao je Lovrinović nakon stanke koju je zatražio po toj temi.

Podsjetio je i kako je 8. listopada ’91., kada se raspala Jugoslavija, u glavnoj filijali Ljubljanske banke bilo 931 milijun njemačkih maraka depozita štednje hrvatskih građana, od kojih je Hrvatska preuzela kao javni dug dvije trećine. Oko 600 milijuna tih maraka je isplatila iz proračuna, što je bila tzv. neprenesena štednja. “Trećinu od tih 931 milijun isplaćuje ljubljanska banka nakon presude suda, ali ne s kamatama, već samo isplaćuje glavnicu, što je nedopustivo. Ako je Hrvatska isplatila oko 600 milijuna maraka i ako obračunamo kamate i zatezne kamate to ispada oko dvije milijarde eura koje Hrvatska potražuje od Slovenije”, izračunao je Lovrtinović.

Slična situacija je, tvrdi, i sa Srbijom. “1987. Hrvatska se izravno zadužila u inozemstvu kako bi se završio projekt Đerdap3, ali ima potraživanja i u gradnji TE Obrenovac, gdje je 580 milijuna maraka uloženo. Za tu protuvrijednost je trebala dobivati jeftiniju struju, a nije dobila ni struju ni novce”, rekao je Lovrinović.

Pozivajući premijera Plenkovića da pita “Vučića i Cerara kada će platiti dug”, ustvrdio je kako srbijanski dug do danas iznosi oko 2 milijade eura. “Kumulativno Hrvatska od te dvije države potražuje oko 4 milijarde eura. Umjesto da se za otkup Ina-Mola prodaje HEP neka se naplatiti ono što je država nekom dala”, poručio je.

You may also like

0 comments