Lovrinčević upozorava na Ruse u hrvatskim novčanim tijekovima

Uoči današnjeg sastanka i glasovanja o nagodbi u Agrokoru, situaciju je za Poslovni dnevnik komentirao Željko Lovrinčević. 
Podcrtao je kako utjecaj nagodbe na našu ekonomiju definitivno nije zanemariv jer su pojedini dijelovi Agrokora, poput Hrane, sektori s veoma izraženim multiplikativnim efektima.

Iznio je računicu prema kojoj samo sustav Agrokora implicira 6-7 posto novčanih tokova nacionalne ekonomije. Do duplo veće brojke dolazi se, pak, kad se zbroje zone interesa Rusa u nekim drugim sektorima, neovisno o neposrednom vlasništvu. To se prije svega odnosi na energetiku i Inu kao sustav koji je lani ostvario 18,5 milijardi kuna prihoda te Prvo plinarsko društvo koje je 2017. prihodima dosegnulo oko 7,8 milijardi kuna.

U sektoru energetike multiplikativni efekti su plići, kaže Lovrinčević, no podsjeća da istodobno od iduće godine valja računati s potpunom liberalizacijom tržišta plina, a i inače se procjenjuje da u dogledno vrijeme slijedi faza rasta cijena plina.

Spomenutim računicama o skorom rastu ruskog utjecaja na novčane tokove u realnom sektoru treba dodati i skoro raspetljavanje krize Petrokemije i prateću vlasničku transformaciju kompanije s oko dvije milijarde kuna godišnjih prihoda. Vlada bi uskoro trebala obznaniti i konačnu odluku koja će u kutinskoj tvrtki rezultirati vlasničkom kontrolom PPD-a i Ine (Mola).

A kako je dio tih kalkulacija i Ina, ostaje vidjeti i kako će završiti Vladin projekt mogućeg otkupa Molova udjela, odnosno hoće li se sumnje mnogih promatrača i analitičara u ostvarenje tog plana pokazati opravdanima. Kako bilo, u slučaju Agrokora budući odnosi snaga planom nagodbe prilično su precizno definirani, a sutra su konkretnim glasanjem na potezu vjerovnici.

Ministar zaštite okoliša i prostornog uređenja Tomislav Ćorić komentirao je situaciju u hrvatskoj energetici

Što se struje tiče, Ćorić je kazao da je HROTE kao institucija zadužena za sufinanciranje projekata postala “financijska dubioza” i više nije mogla zadovoljiti svoje obaveze i kako je to razlog zbog čega je struja u zadnjih par godina poskupjela.

No, Ćorić ističe kako cijena struje neće ići gore. Barem ne u prvom kvartalu 2019. godine za kojeg imaju projekcije.

Dodao je i kako će se okrenuti novom modelu sufinanciranja projekata, onom manje opterećujućem – premijskom modelu. Dodao je kako većina svjetskih ekonomija idu u tom smjeru, kao i da neke zemlje baziraju svoju energiju na obnovljivim izvorima energije.

Novi zakon o obnovljivoj energiji koji će također u rujnu doći do vlade i sabora omogućit će građanima ugradnju solarnih panela na krovove uz sufinanciranje ministarstva. Ove godine osjetili smo i povećanje cijena nafte, a uz njeno povećanje inače ide i povećanje cijene plina.

Dotaknuo se i pitanja Ine te istaknuo da se iščekuje evaluacija vrijednosti kompanije, a paralelno s time se traži novi strateški partner. Rekao je i kako se nada da će država dobiti novog strateškog partnera, a ukoliko se to ne dogodi, ostaje uz MOL, uz, nada se, bolju suradnju.

Objasnio je i da ne očekuje poskupljenje grijanja u novoj sezoni, a da će novi zakon (čiji je nacrt trenutno u finalnoj fazi) intervenirati u brojne nelogičnosti i rješenja kao što su razdjelnici.

You may also like

0 comments