Lovrinčević: Realni sektor stoji loše

Javne financije ne crpe prihode u domaćem rastu ekonomije. Imamo javne financije koje stoje izuzetno dobro, ukupna ekonomija stoji prosječno, ali proizvodne djelatnosti stoje loše.
Vlada najviše ističe javne financije, međunarodne institucije gledaju prosječnu ekonomiju, a domaći poduzetnici, a trebala bi to činiti i oporba, ustrajavaju na reformama. Takva slika Hrvatske prenosi se u 2018. sa sličnom dinamikom i strukturom kretanja.

U smislu reformi nije se dogodilo ništa.

 Novi zakon o braniteljima i povećani vojni izdaci preuzeti su u vrhuncu poslovnog ciklusa, ali takvo povećanje rashoda problem je kad ciklus krene dolje.

Drugi stup treba potpuno transformirati u treći stup, uvesti mnogo konkurenata na to tržište.

Cijela priča zamišljena je da drugi stup riješi problem prvog stupa, a sad smo došli u situaciju da moramo spašavati drugi stup na trošak prvog jer će se zbog 27 posto dodatka stvoriti golema razlika u mirovinama između onih u drugom i onih u prvom stupu.

Kad isključimo šest godina ratnog razdoblja, zadnjih 20 godina Hrvatska je rasla u prosjeku 1,7% godišnje, Rumunjska oko 3%, a ostale uspješne tranzicijske zemlje više od 4%.

Dijelili smo slično europsko okružje, različite tečajne režime, iste kamatne stope, iste šokove, cijene energenata, ali nismo dijelili istu kvalitetu političkog establišmenta, ističe prof. Lovrinčević.

You may also like

0 comments