Home Ekonomija Lovrinčević: Naš su problem demografija, društvene podjele i odsudstvo privatizacije

Lovrinčević: Naš su problem demografija, društvene podjele i odsudstvo privatizacije

by Energypress.net

Vlada se mora obratiti javnosti i poručiti da je ključni problem Hrvatske demografija, da problem sada možemo riješiti 111 povećanjem poreza ili prodajom imovine. U suprotnom imat demo Još veći odljev ljudi. Odnosno, kaže Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta, Vlada mora suzbiti društvenu krizu u kojoj se nalazimo.

Politička kriza i loše vodstvo dugo su već kočnica razvoja. Nijedna stranka nema čelnih ljudi koji će ponuditi rješenja i viziju, a to se onda odrazilo na sve snažniju društvenu krizu. „Demografija je kod nas ključni problem. Nijedna zemlja unutar Europe nema takav problem – da je istodobno prisutna stara populacija i odljev mladih ljudi. Zato nijedan program koji Vlada predlaže, od mirovinskog do zdravstvenog, uskoro neće biti održiv“, kaže Lovrinčević.

„S Markova trga treba objasniti da trenutačno postoji opcija ili prodaje državnih udjela ili oporezivanja privatne imovine. Jer gospodarski rast nije dovoljan da pokrije obveze. On može pokriti tek polovicu iznosa kamata koje u jednoj godini moramo platiti. To znači da za ostatak moramo tražiti druge izvore, kroz prodaju ili nove poreze. To znači i da za standard građana ne ostaje ništa. Mi smo rekorder jer i pored tolikog napretka u tehnologiji mi imamo isti standard kao i 1974. godine, a s obzirom na situaciju, bit će isti i 2024. godine“, naglasio je Lovrinčević za tiskano izdanje Večernjeg lista.

O komentarima Europske komisije

„ Europska komisija ima cilj, a mi biramo instrumente. Trenutačno su to oni vezani za prodaju državne imovine, a kako se privatna ne može prodati, onda će se ta imovina oporezivati. No kako je u Saboru tanka većina, izglasavanje prijedloga za oporezivanje imovine je upitno jer, ako se to provede, treba naći i rješenje za financiranje lokalne države. Kada se uvede porez, u nekim dijelovima Hrvatske porezna obveza će biti jednaka cijeni koju će netko moći dobiti za tu nekretninu. Pa će se gotovo nekretnine poklanjati. A dodatno bi moglo otvoriti pitanje iseljavanja“, rekao je Lovrinčević.

Dodao je kako je zagovornik privatizacije svega što je tržišno, dok prirodu i monopol treba zadržati. No uskoro će sigurno doći na red i prodaja energetskih kompanija.

Related Posts