Lovrinčević: Izostanak reformi čini smanjenje PDV-a nemogućim

Obje političke grupacije, i lijeva i desna, obećale su da će mandat započeti izmjenama poreznog sustava. HDZ najavljuje 5 posto PDV-a na dječju hranu, HSS 10 posto PDV-a na hranu, SDP 13 posto PDV-a na desetak biranih prehrambenih proizvoda, za dvije godine HDZ bi opću stopu vratio na 23 posto, SDP će odmah povećati neoporezivi dio plaće, HDZ će ukinuti neke parafiskalne namete.

Željko Lovrinčević za Večernji list ističe da jedan dio zemalja smanjuje svoje potrošne poreze, poput Španjolske ili Portugala, zemlje koje su provele reforme. Četvrti će kvartal, Ekonomski institut kaže, biti slabiji od trećeg jer dolazi do pada kreditnih plasmana banaka, a negativna su i očekivanja biznissektora.

“Hrvatska nije provela reforme i znatnije smanjenje rashodne strane, zbog čega nema prostora za spuštanje PDV-a ili poreza na dohodak. Daljnju fiskalnu konsolidaciju otežavat će činjenica da nije pripremljen porez na imovinu, a nema više ni prebacivanja sredstava iz drugog mirovinskog stupa”,  kaže Lovrinčević i dodaje da su priče o manjim porezima puste tlapnje.

“Mi smo jedina zemlja kojoj je uz Grčku premija rizika porasla posljednjih deset dana. To se događa jer tržište percipira da kreće fiskalni raspašoj, nema diranja u rashode, a glasovi se kupuju hrpom politikantskih obećanja” dodaje Lovrinčević.

You may also like