Lovrinčević: Hrvatska u grupi zemalja s konsolidiranim proračunom

 Kako nam pokazuju ovi podaci, Hrvatska se po proračunskom deficitu za 2016. od 0,9 posto BDP-a našla među zemljama EU s najnižim udjelom deficita u BDP-u. 
Najnoviji podaci  Eurostata pokazuju da je deficit konsolidirane opće države na kraju prošle godine iznosio 3,155 milijardi kuna, odnosno 0,9 posto BDP-a, dok je u 2015. iznosio 11,2 milijarde kuna ili 3,3 posto BDP-a. 

O rezultatima Eurostatovog izvješća te o njegovom utjecaju na opću državu kolega Marijan Opačak je razgovarao  s makroekonomistom Željko Lovrinčevićem koji je za portakl Direktno rekao kako cijela Europska unija odmiče u fazi fiskalne konsolidacije te kako se na tom tragu nalazi i Hrvatska, u skupini zemalja koje imaju izraženiju i ozbiljniju fiskalnu konsolidaciju.

“Iz tog zaključujem, a tome pridodajem i ovu godinu, kako će konsolidirani deficit vjerojatno iznositi negdje oko minus 0,2 ili 0,3 posto. No možda se dogodi da će po prvi puta u hrvatskoj povijesti ukupan proračun konsolidirane opće države biti uravnotežen, ali još uvijek čekamo podatke za studeni i prosinac”, rekao je Lovrinčević.

Lovrinčević je napomenuo kako još uvijek imamo visoku razinu javnog duga no da je trend promijenjen.

“Promjena trenda ono je što je ključno za ispunjavanje uvjeta za uvođenje eura i ključna je promjena trenda u smislu održivog smanjenja razine javnog duga. Hrvatska ne može dostići u kratkom roku onu točku od 60 posto udjela javnog duga u općem BDP-u, no moći će ispuniti ostale kriterije. Za to se koristi ona druga definicija kako je potrebno imati trend smanjenja javnog duga”.

“Hrvatska je napokon krenula tom putanjom i sad je mora održavati u srednjoročnom razdoblju ukoliko želi uvesti euro”, rekao je Lovrinčević za Direktno i napomenuo kako je upravo ovo u biti  značaj toga da smo bitno prema dolje preokrenuli trend udjela javnog duga u ukupnom BDP-u.

“Ne samo zbog javnih financija već kao pretpostavka za uvođenje eura i smanjenju premije rizika i kamatne stope za gospodarske subjekte i sve građane Republike Hrvatske”, rekao je Lovrinčević za Direktno.hr i zaključio kako je to veliki značaj ove fiskalne konsolidacije.

You may also like

0 comments