Loši rezultati srednjeeuropskih energetskih kompanija

Češkom ČEZ-u je u prvoj polovici godine dobit pala za 10%, a rumunjskom Petromu u drugom tromjesečju za golemih 83 posto.

Češka elektroenergetska tvrtka ČEZ je u prvih šest mjeseci 2016. godine zabilježila 10%-tni pad neto dobiti, na oko 510 mil. eura u odnosu na isto razdoblje 2015. Ukupni operativni prihod u promatranim razdoblju iznosi nešto više od 3,6 mlrd. eura, što se objašnjava time što je negativan utjecaj povišenih troškova inspekcija nuklearnih elektrana nadoknađen pomoću veće i učinkovitije proizvodnje energije u elektranama na ugljen te prodajom roba, javlja češki dnevnik ‘Prague Monitor’.
Istodobno je najveća rumunjska naftna tvrtka Petrom (u vlasništvu austrijske naftne i plinske tvrtke OMV) u drugom tromjesečju 2016. godine zabilježila neto dobit od svega 26,2 mil. eura. To je za čak 83% manje nego u istom razdoblju 2015. godine, a tvrtka kao razlog za takav rezultat navodi pad cijena nafte, javlja rumunjski dnevnik ‘Ziarul Financiar’.
Zbog sumnje na kriminal slovačka policija je otvorila istragu nad poslovnim aktivnostima najveće slovačke elektroenergetske tvrtke Slovenské Elektrárne (SEAS) koje su vezane uz završetak gradnje NE Mochovce, točnije uz izgradnju njezinog trećeg i četvrtog reaktora. Nova istraga je otvorena na temelju dokumenta prikupljenih u raciji u srpnju 2016. godine u uredima SEAS-a širom Slovačke i u samoj elektrani. Tom prilikom je policija izuzela nekoliko vreća dokumenata vezanih za poslovanje tvrtke, a ubrzo nakon toga je i otvorena istraga zbog sumnji na kriminal vezan za rad HE Gabčíkovo, javlja slovački dnevnik‘Spectator’.

You may also like