Loši podaci s tržišta rada srušili burzovne indekse

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica pale jer su neočekivano slabi podaci s američkog tržišta rada potaknuli sumnje u vezi rasta gospodarstva i njegovu sposobnost da izdrži povećanje kamata. Dow Jones oslabio je 0,18 posto, na 17.807 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,29 posto, na 2.099 bodova, a Nasdaq indeks 0,58 posto, na 4.942 boda.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja indeksi su osjetnije pali jer je ulagače zabrinuo oštar pad zapošljavanja u SAD-u. U svibnju je otvoreno samo 38.000 novih radnih mjesta, najmanje u posljednjih pet i pol godina, dok su analitičari očekivali 164.000.

Međutim, indeksi su do kraja trgovanja nadoknadili veći dio gubitaka. “Prvo je to bio šok. No, kasnije se tržište smirilo jer ne samo da je sada malo vjerojatno da će Fed povećati kamate u ljeti, nego možda ništa neće po tom pitanju poduzeti u cijeloj ovoj godini”, kaže Mark Grant, direktor u tvrtki Hilltop Securities.

Još do jučer smatralo se da postoje realni izgledi da će američka središnja banka povećati ključne kamatne stope u lipnju ili srpnju. No, jučer su te špekulacije naglo splasnule. Ulagači na tržištu novca sada smatraju da postoji samo 6 posto šansi da će Fed povećati kamate u lipnju, dok su prije izvješća o zapošljavanju davali više od 20 posto. Šanse za povećanje kamata u srpnju pale su, pak, na 33 posto, dok su još u četvrtak iznosile gotovo 60 posto.

Kako je malo vjerojatno da će Fed uskoro povećati kamate, jučer su oštro, 1,4 posto, pale cijene dionica u financijskom sektoru, kojima bi veće kamate odgovarale. To je najveći dnevni pad tog sektora u posljednja dva mjeseca.

S druge strane, snažno su, 1,6 posto, skočile cijene dionica u komunalnom sektoru, koje obično padaju kada se povećavaju kamate. Ukupno su u šest od 10 sektora S&P 500 indeksa cijene dionica jučer pale. I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Frankfurtski DAX indeks oslabio je 1,03 posto, na 10.103 boda, a pariški CAC 0,99 posto, na 4.421 bod. Londonski FTSE ojačao je, pak, 0,39 posto, na 6.209 bodova.

You may also like