Loši izgledi za sporazum srušili cijenu nafte

Analiza
Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod razine od 62 dolara jer je okopnila nada da će SAD i Kina konačno postići trgovinski sporazum, zasjenjujući izglede za svjetski gospodarski rast i potražnju za energentima.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u utorak da su dvije zemlje blizu završetka trgovinskog sporazuma, ali nije naveo datum ni mjesto na kojem će se održati ceremonija potpisivanja, razočaravši ulagače.

Dodatni pritisak na cijene stvorila su i očekivanja da će najnovija izvješća iz SAD-a pokazati rast zaliha sirove nafte u prošlom tjednu, prema preliminarnom Reutersovom istraživanju. Zalihe derivata vjerojatno su se smanjile, procjenjuju analitičari.

Američki institut za naftu (API) objavit će podatke tokom dana a vlada sutra. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njegovi saveznici među neovisnim proizvođačima, predvođeni Rusijom ograničavaju proizvodnju za 1,2 milijuna barela dnevno a pojavile su se i naznake da bi mogli biti spremni i na još značajnije rezove kako bi poduprli cijene.

Proteklih su dana ipak iz OPEC-a stigli signali da po njihovoj procjeni nema potrebe za značajnijim ograničenjem opskrbe. Tako je glavni tajnik OPEC-a Mohammad Barkindo prošlog tjedna da izgledi za tržište nafte u sljedećoj godini možda imaju uzlazni potencijal.

Ovog je tjedna kazao i da je još uvijek siguran da će Sjedinjene Države i Kina postići trgovinski sporazum. “”To će gotovo sigurno otjerati tamni oblak koji je zavio globalno gospodarstvo”, rekao je čelnik OPEC-a, dodajući da je prerano za rasprave o proizvodnoj politici OPEC-a, koja će biti tema sastanka zakazanog 5. i 6. prosinca.

Pritisak na cijene povećala je i procjena Međunarodne agencije za energiju (IEA) o sporijem rastu globalne potražnje za naftom nakon 2025. godine. Očekuje se da će do 2025. potražnja rasti u prosjeku za milijun barela dnevno a nakon toga rast bi trebao biti višestruko slabiji zbog učinkovitijeg goriva i prijelaza na električne automobile.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim službenim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 62,82 dolara, te je porasla 56 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Globalni rast potražnje za naftom usporit će nakon 2025. zbog poboljšane efikasnosti goriva i široke primjene električnih vozila, priopćila je u srijedu Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Do 2040. potražnja će rasti ali će u 30-im godinama njezin rast izrazito usporiti, procjenjuje IEA u godišnjim procjenama globalne proizvodnje i potražnje za energentima. Prema temeljnom scenariju, koji uključuje postojeće mjere energetske politike i najavljene ciljeve, potražnja bi u godinama do 2025. trebala rasti u prosjeku oko milijun barela dnevno, s prošlogodišnjih ukupno 97 milijuna barela dnevno.

Potom bi u 30-im godinama njezin rast trebao usporiti na prosječnih 100 tisuća barela dnevno, na ukupno 106 milijuna barela dnevno u 2040. “Nakon 2025. rast će izrazito usporiti ali to neće dovesti do konačnog vrhunca u potrošnji nafte”, drže u IEA-i, ukazujući na očekivanu veću potražnju u sektoru cestovnog, brodskog i zračnog prijevoza tereta i u petrokemijskom sektoru.

Vrhunac bi pak potrošnja nafte krajem 20-ih godina trebala dosegnuti u segmentu goriva za osobne automobile zbog pojačanog okretanja električnim vozilima. U IEA-i procjenjuju da će do 2040. broj električnih automobila narasti na 330 milijuna, s prošlogodišnjih 300 milijuna, prema prognozi iz prošlogodišnjeg izvješća. To bi značilo da više ne bi bilo potrebe za nekih četiri milijuna barela nafte dnevno, u odnosu na dosada procijenjenih 3,3 milijuna barela dnevno.

Agencija također procjenjuje da će se najviše povećati proizvodnja nafte u SAD-u, trenutno vodećem svjetskom proizvođaču, te u Iraku i Brazilu. Američka bi proizvodnja do 2035. trebala porasti na 11 milijuna barela dnevno, s prošlogodišnjih šest milijuna barela dnevno.

Udio članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusije u globalnoj proizvodnji nafte smanjiti će se u većem dijelu sljedećeg desetljeća na 47 posto, najnižu razinu od 80-ih godina prošlog stoljeća. “Cijena barela potrebna da se uravnoteži ponuda i potražnja, prema ovom scenariju, blago raste, na gotovo 90 dolara u 2030., te 103 dolara u 2040.”, navodi se u IEA-inom izvješću.

U agenciji očekuju i da će potrošnja primarnih energenata porasti za četvrtinu do 2040., pri čemu će polovinu rasta činiti obnovljivi izvori a plin nešto više od trećine.

Prema temeljnom scenariju IEA emisija ugljičnog dioksida povezana s energetikom ne bi trebala dosegnuti vrhunac do 2040. zbog gospodarskog rasta i povećanja stanovništva.

Očekivani rast emisije za nešto više od 100 milijuna tona godišnje u razdoblju od 2018. do 2040., iako niži od godišnjeg prosjeka u razdoblju do 2010., od 350 milijuna tona godišnje, neće biti dovoljan da se ograniči rast temperature na Zemlji, konstatiraju u agenciji, stoji u izviješću.

You may also like

0 comments